Új gyep telepítése magvetéssel

Új gyep telepítése magvetéssel

A vetés megkezdése előtt készítse elő a talajt. A gyönyörű pázsit létrehozásához elengedhetetlen a megfelelő előkészítés.

Az előkészületek

Távolítsa el a területről a gyomnövényeket. Győződjön meg arról, hogy a teljes növényt eltávolította, a gyökerét is beleértve. 

Gereblyézze el a területet, majd szórja meg kerti föld, komposzt és tőzeg keverékével. Ez alkotja majd a felső réteget. Gereblyézze el újra, hogy sima, egyenletes és laza felületet kapjon. Keverjen össze homokot tőzeggel, és szórja szét az új felső rétegen. A mohásodás megelőzése érdekében (savas talaj esetén) keverjen némi meszet a komposzt-tőzeg keverékhez. Egy hónapon keresztül naponta egyszer egyengesse, tömörítse a talajt nehéz fűhengerrel. Ha ez nem lehetséges, járjon apró lépésekkel a területen sorról sorra, hogy minden részt egyenletesen letaposson, és egyenletes felületet hozzon létre. Egy hónap múltán a talaj megfelelően tömör lesz. A fűmag vetésére a legalkalmasabb időszak áprilistól október közepéig tart. A legalacsonyabb hőmérséklet nem lehet kevesebb, mint 8 Celsius fok. Ennél magasabb hőmérsékleten a fűmagok gyorsabban csíráznak, ami megelőzi, hogy a madarak még a csírázás előtt megegyék őket, valamint ilyen hőmérséklet mellett már a növekedésük is sokkal gyorsabb lesz.

A fűmag

Harminc négyzetméter pázsit neveléséhez körülbelül 1 kg fűmagra lesz szüksége. Többféle, különböző tulajdonságokkal rendelkező fűmag keverékével erősebb gyepet hozhat létre. Ha az egyik fajta például elősegíti a beporzást, a másik pedig a hajtást, akkor a kettő összekeverve kiegészítheti egymást. Azt is figyelembe kell venni a fűmag fajtájának megválasztásánál, hogy a pázsit napos helyen, árnyékban vagy különösen nedves helyen stb. kerül-e kialakításra. A vetés napját úgy válassza meg, hogy szélcsendes idő legyen, nehogy a frissen elvetett magokat elfújja a szél.

Vetési tippek

Amikor vet, mindkét irányban vessen, hogy a magok minél jobban szétszóródjanak. Ha befejezte a vetést, finoman gereblyézze el a földet, így elősegíti a megtelepedést. Miután elgereblyézte a talajt, hengerelje és öntözze meg. A pázsittelepítés helyén a talaj soha nem száradhat ki, különben a magok nem fognak kicsírázni. Ha sok madár él az adott területen, ahová a gyepet telepítette, helyezzen ki madárijesztőket, például kössön bambusz rudakra és zsinegre fűzött CD-ket a fű fölé. Ha a fű elérte az 5 cm-es magasságot, hengerelje el újra, ezzel ugyanis elősegíti a gyökérképződést.