Tippek a dézsás növények gondozásához

Tippek a dézsás növények gondozásához

A csodálatos tavaszi hónapok a szabadba csalogatnak bennünket. A dézsás növényekkel szerencsére nagyon egyszerű kertünkből színpompás tavaszi kertet varázsolni. Ezek a növények, amelyek eredetileg a mediterrán területről származnak, dézsában is kiválóan érzik magukat, ezért balkonját nagyon könnyen virágtengerré változtathatja velük.

Növények a szabadban

A különböző dézsás növényeket, mint pl. az angyaltrombitát, az agávét, a leandert, a jukkát vagy a cserjés margitvirágot május közepe (Fagyosszentek) után szabad kivinni a szabadba. A csábításnak ellenállva ehhez semmiképpen sem meleg, napos, tavaszi időt válasszon! Azt javasoljuk, hogy éppen ezeket a napokat kerülje, mert ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy a növények levelei megperzselődnek! Inkább olyan napon kerüljön erre sor, amikor felhős idő vagy esetleg kevés eső is várható.

A dézsák fajtái

A dézsában élő növények nagyobb átmérőjű dézsában érzik jól magukat, mivel ez növeli a stabilitásukat, stimulálja a jó gyökérképződést és a megfelelő növekedést. A dézsa fajtája természetesen a növény méretétől függ: a magasra növő kála például másfajta dézsát igényel, mint az alacsony növésű dézsás növények. Mindegy, hogy milyen formájú dézsa mellett dönt, de mindig ügyeljen arra, hogy az alsó része széles legyen.

A dézsás növények gondozása

  • A dézsás növényeket gyakran öntözze, és tápoldatozza. Mivel ezek a növények a virágföldből azonnal felhasználják a vízkészletet, fontos, hogy a föld mindig nedves legyen, ezért ezt rendszeresen ellenőrizze. A víz különösen a meleg hónapokban tud meglehetősen gyorsan elpárologni.
  • A dézsás növények a világos, védett helyet kedvelik.
  • Időről időre metssze meg a dézsás növényeket, mert egyes fajták igen nagyra nőhetnek.
  • Azon a helyen vágja el a szárát, ahol szeretné, hogy újra kihajtson a növény – mert itt gyakran több ág is keletkezik. Így az eredmény egy sok virágot hozó, tömött növény lesz!

Virághagymák dézsában

A fent említett egynyári dézsás növényeken kívül a nyári virághagymák és gumók is nagyon jól mutatnak dézsába és virágládába ültetve! Ilyenkor a hagymákat jóval szorosabban kell egymás mellé ültetni, mint a kerti ültetés esetében. Egyszer kipróbálhatja az emeletes beültetést is, ami azt jelenti, hogy a később virágzó virághagymákat elsőként (legalulra) ülteti a dézsába, azután a korábban virágzókat ezek fölé. Az egynyári növények és a nyáron virágzó virághagymák kombinációja páratlan virágpompát eredményez.

Gyümölcsfák

Fagyosszentek után a citrom- és egyéb fácskákat is ki lehet vinni a szabadba, hiszen dézsába ültetve pompás látványt nyújtanak teraszán vagy balkonján! Ügyeljen azonban arra, hogy nem bírják a fagyot, így ha kétségei vannak az éjszakai fagyokat illetően, akkor éjszakára vigye be a dézsát, vagy takarja le fóliával.