Óvintézkedések a hideg évszak beállta előtt

Óvintézkedések a hideg évszak beállta előtt

Bár az ősz még csak most kezdődött el, a hideg téli hónapok hamarosan beköszöntenek. Íme, néhány tipp, hogyan készítheti fel kertjét a télre.

A virághagymák felszedése

A nyári virághagymák, például a Dália, a Kardvirág, a gumós Begónia és a Canna nem hidegtűrő fajták. 
Ezeknek a növényeknek a hagymáit az első éjszakai fagyok beköszönte előtt fel kell szednie a földből. Rázza le a felesleges földet, és távolítsa el a sérült részeket. Tárolás előtt a virághagymákat először védett helyen meg kell szárítani. Ha megszáradtak, csomagolja a hagymákat újságpapírba, vagy tegye őket ládákba. A ládákat takarja le száraz tőzegporral, majd helyezze el őket fagymentes helyen, amíg tavasszal újból eljön a hagymások és gumósok elültetésének ideje.

A dézsás növények

Néhány kifejlett dézsás növény akár kint is maradhat a szabadban, ha a hőmérséklet nem süllyed -12 °C alá. A cserépedényekbe ültetett növények azonban extra védelmet igényelnek.

  1. Csomagolja buborékfóliába a cserepeket. Természetesen az egész cserepet becsomagolhatja buborékfóliába, de így nem mutatnak túl jól. A dézsás növény gyökereit mindig védje egy réteg talajtakaróval vagy szalmával.
  2. Tekerjen nádszőnyeget a cserép köré.
  3. Ásson gödröt a földbe, és temesse bele a cserepes növényt.

A szubtrópusi dézsás növényeket, mint a Leander, a Hibiszkusz és a citrusfélék, vigye be a házba, vagy tárolja őket a fagymentes melegházban. A Muskátlit, a Fuksziát és a Gránátalmát enyhén vágja vissza, majd száraz, hűvös, fagymentes helyen tárolja. A kiszáradás megelőzése érdekében lássa el elegendő vízzel a dézsás 0növényeket.

A cserepes Puszpángot és Fagyalt egész télen a szabadban hagyhatja. Természetesen időnként meg kell locsolni őket, mivel a nedvesség - különösen ragyogó téli napsütésben - továbbra is párolog a leveleikből. Erős fagyok idején ajánlatos a bokrokat átmenetileg buborékfóliába csomagolni.

A melegház

A téli felkészülés jegyében alaposan takarítsa ki a melegházat. A melegházi növényeknek télen nemcsak hőre van szükségük, hanem fontos, hogy a lehető legtöbb fényhez jussanak. Ha az üveg piszkos, nem enged át elegendő fényt, és a növények csak sínylődnek odabent. Arról is győződjön meg időben, hogy jól működik-e a melegház fűtőrendszere, nehogy az utolsó pillanatban érje kellemetlen meglepetés.

A kerti tó

Az évnek ebben a szakában a lehullott levelek gondot okozhatnak a kerti tóban. A leveleket halászháló segítségével rendszeresen halássza ki. Egy másik lehetőség a levelek távoltartására, ha az őszi hónapok folyamán a tavat hálóval takarja le. 

Ősszel a tó alapos kitisztítása is fontos feladat. Ez a téli hónapok folyamán megelőzi a tó medrének elsavasodását, kora tavasszal pedig az algák elszaporodását. Távolítsa el az elhalt növényeket, a lehullott leveleket, és a felesleges víz alatti növényeket, valamint a mederben bomló szerves anyagokból képződött üledéket. Minden, a tóból eltávolított anyagot néhány órára a tó partján kell hagyni, hogy a véletlenül a szerves anyag közé bekerült élőlények visszatérhessenek a tóba. Ezek az élőlények nélkülözhetetlenek a tó megfelelő egyensúlyának fenntartásához. Az eltávolított szerves anyagok kitűnő alapanyagot képeznek a komposzthoz.