Készítse fel kertjét a télre

Készítse fel kertjét a télre

Még néhány hét, és hivatalosan is beköszönt a tél. Ön valószínűleg már elvégezte a kertben az előkészületeket, de az is lehet, hogy még nem volt rá elegendő ideje. Íme, egy lista azokról a teendőkről, amelyekre érdemes odafigyelni a tél beköszönte előtt. Ha átfutja, könnyen kiderül, nem feledkezett-e meg esetleg valamiről.

A tó

Sem a benne élő növényeknek, sem a halaknak nem jó, ha télen befagy a kerti tó, ezért telepítsen a tóba jegesedés gátlót. Még optimálisabb megoldás, ha a jegesedés gátlót levegőztető szivattyúval kombinálja. Ez a tó területének egy részét jégmentesen tartja a fagyos időszakokban, miközben a szivattyú biztosítja a szükséges mennyiségű oxigént. Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy a halak és a vízinövények egyaránt túléljék a telet.

Az öntözés

A jég több kárt tud okozni, mint gondolná. A víz térfogata növekszik, miközben megfagy, ezért a csövekben és a kerti tömlőkben megnő a nyomás. Így – ha víz marad bennük – könnyen eltörhetnek vagy elszakadhatnak, így tavasszal pótolni kell őket. A kültéri vízvezetékekből ezért még a fagyok beállta előtt engedje le a vizet. Először vegye le a kerti csapot a benti vízvezetékről, majd nyissa meg a kinti csapot, amíg a víz kifolyik. Ne feledkezzen meg a kerti tömlő és locsolócső kiürítéséről sem.

A madarak

A télre való felkészülés nem egyszerűen csak a növények és eszközök védelméről szól. A madaraknak is támogatásra van szüksége. A tél túléléséhez megfelelő mennyiségű eleséget igényelnek, amihez hideg tél esetén nehezen juthatnak hozzá. Segíthet a kis madarakon, ha kertjében ellátja őket élelemmel. Vegye figyelembe, hogy csak olyan helyen tudnak táplálkozni, ahol biztonságban érzik magukat. Az eleséget legalább 1,75 méter magasságban helyezze el minden irányból nyitott helyre. Higgye el, hogy hálásak lesznek érte.

A Dália

A Dáliák teleltetésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A gumókat gyakran már az első éjszakai fagyok beköszönte előtt szokás felszedni a földből. A Dáliáknak általában jót tesz, ha a kiásás előtt közvetlenül hideg éri őket, ezért néhányan inkább vállalják annak kockázatát, hogy erős fagy esetén a gumók károsodhatnak. Viszonylag enyhe éghajlaton ez általában nem jelent nagyobb problémát. Ha Ön azok közé a kertészkedők közé tartozik, akik inkább hosszabb időre a földben hagyják a gumókat, itt az ideje kiásni őket, mielőtt a fagykárosodás kockázata túl magas lenne.

A melegház előkészítése

A növények télen meleg helyet igényelnek, emellett a lehető legtöbb fényhez is szeretnének jutni a melegházban. Az ősz folyamán a napos órák száma gyorsan csökken. Bár a nappalok hamarosan újra egyre hosszabbak lesznek, a fény októberben kifejezetten problémát jelenthet. Tartsa tisztán a melegház ablakait, hogy növényei a lehető legtöbb fényhez juthassanak.

A melegházat a hideg ellen szigetelni kell, különben az érzékeny növények nem kapják meg a szükséges védelmet, és szenvednek a hidegtől és a huzattól. Egy rosszul szigetelt melegházban a fűtőberendezések sem tudnak elég hatékonyan működni. A fűtőberendezések időnkénti ellenőrzésére azért van szükség, hogy meggyőződhessen a megfelelő működésükről. Tavasszal növényei meghálálják majd a gondoskodást.

A kerti bútorok

Nem minden kerti bútor viseli jól a hideget és a fagyot. A tikfa bútort nyugodtan kint hagyhatja a szabadban, majd tavasszal szappanos vízbe mártott kefével letakaríthatja. A műanyag- vagy nádbútor ezzel szemben érzékeny a hidegre és a nedvességre. A napsugárzás hatására el is színtelenedhet. Ezt nem engedheti meg, ezért az ilyen bútorokat mossa le és télre vigye fedett helyre.

Kerti szerszámok

Az ültetést és az egyéb téli feladatok befejezését követően azokat a szerszámokat, amelyekre már nincs szüksége, a tárolás előtt tisztítsa és olajozza meg, így kiváló állapotban őrizheti meg őket tavaszig.