Kertünk lakói

Kertünk lakói

A hótakaróval és faggyal kísért kemény téli időszakban madaraink örömmel fogadják a kiegészítő táplálékot. Ráadásul otthonunk kényelméből kitekintve csodás látványt nyújtanak az egyébként szinte láthatatlan madárfajok. A madarak pontosan tudják, hol etették őket korábban, ezért minden reggel és este tesznek egy kört azokban a kertekben, ahol táplálékot remélnek. Ha folyamatosan gondoskodunk etetésükről, tollas barátaink gyakori látogatói lesznek kertünknek.

Madáreleség és víz

A madarak az év minden szakában jelentős mennyiségű energiát igényelnek. Télen azért, hogy a testhőmérsékletüket fenn tudják tartani, míg tavasszal a fészekrakáshoz és a fiókaneveléshez szükséges a plusz energia. Ősszel viszont már a téli időszakra történő raktározás a fő feladat. A közhiedelemmel ellentétben a madarak nem táplálkoznak folyamatosan, de a táplálékkeresést nem hagyják abba akkor sem, ha már jóllaktak. Éppen ezért etetésüket minden évszakban fenntarthatja.

Extra energia

Télen rendkívüli erőfeszítést igényel a madarak számára a 40 Celsius fokos testhőmérsékletük fenntartása. Egy-egy dermesztően hideg éjszaka alatt a kisebb testű madarak akár testsúlyuk 10%-át is elveszíthetik! Az extra energiaigény fedezésére kihelyezhetünk faggyúgolyókat és mogyorót. Enyhén fagyos időszakban ivóvízről is gondoskodjunk. Ezt a madarak nem csupán szomjoltásra, hanem fürdőzésre is felhasználják. Mivel a faggyúval átitatott tollazatukról lepereg a víz, nem fognak megfagyni. Erős fagyban azonban nem javasolt ivóvíz kihelyezése.

Tippek: a madáretetés télen

 • Az etetést kisebb adagokban, lehetőleg a reggeli és esti időszakban végezzük.
 • Fagy esetén tegyen ki a madaraknak rendszeresen egy kis vizet is. Ügyeljen arra, hogy a madarak ne tudjanak benne fürödni. Ha hó esett, akkor nem lesz szükségük külön vízre.
 • Erősen fagyos időszakban ne helyezzen ki ivóvizet, mert ez a madarak kihűlését vagy fagyását okozhatja.
 • A margarin hashajtóként hat, ezért nem alkalmas a madarak számára.
 • A betegségek terjedésének megelőzése érdekében tisztítsa rendszeresen az etetőhelyeket.
 • A fatörzsre is köthet egyszer egy faggyúgolyót vagy egy magvas fenyőtobozt. Az olyan madarak, mint a fakúsz, a csúszka vagy a harkály, nagyon szeretik az ilyen „vendéglőket”.
 • Ültessen egyszer kék iringót a kertjében. A száraz hagymák nagyon dekoratívak és a madarak bolondulnak a magjaiért.
 • Ugyanígy a bogyókért is, ezért néhány bogyós cserje vagy fa a kertben vagy az erkélyen mind a szemünk számára, mind pedig a madaraknak csak nyereség lehet.
 • Hasznos tanács: Kössön csengőt a macskája nyakába és tartsa bent, amikor madarakat etet.

Téli receptek az etetéshez

A Bakker.com számos olyan terméket forgalmaz, melyekkel kerti barátaink élete kellemesebbé tehető, így formás madáretetők és válogatott madáreleségek is rendelkezésére állnak. Ha úgy érzi, akár többfogásos menüvel is meglepheti kedves társait. Némi fantáziával dekoratív lakomát készíthet különböző fajta madáreleségek felhasználásával a szárnyas látogatóknak; magtortával, almával, kölessel, faggyúgolyókkal, földimogyoróval és fenyőtobozzal vendégelheti meg őket. Az etetőhelyek, magtorták, faggyúgolyók vagy fenyőtobozok elkészítése és a madarak megfigyelése a kertben kedves téli foglalatosság, különösen a gyerekek számára. Főként mivel a növények terén ilyenkor nem sok élmény adódik. Ha vásárol egy madárkalauzt, megtudhatja belőle a különleges madarak nevét is.

Házi faggyúgolyó-recept

Hozzávalók:

 • 1 kiló sózatlan marhafaggyú
 • Edény
 • 750 g madáreledel
 • erős fonál vagy vékony zsinór
 • formák (pl. műanyag kávéspohár, joghurtos pohár, konzervdoboz)


Melegítse fel a marhafaggyút egy fazékban, míg teljesen felolvad. Keverje bele a madáreledelt. Vágjon kb. 30 cm hosszú zsinórokat, és helyezze bele őket egyesével a formákba (legalább hat kisebb pohárra lesz szüksége). Öntse rájuk a felolvasztott masszát, hagyja megszilárdulni a formákban, és már el is készültek a faggyúgolyók. Ha kétsége támad a massza szilárdságát illetően, kössön köréje hálót (például mandarinhálót). Ezután akassza fel a faggyúgolyókat a magasabb fák, cserjék vagy bokrok ágaira, vagy díszítse velük „madárbüféjét” úgy, hogy a házból látható legyen - természetesen a macskák hatótávolságán kívül.

Kertünk lakói

A magvas fenyőtoboz receptje

Hozzávalók:

 • nagyméretű fenyőtoboz(ok)
 • madáretetésre alkalmas sózatlan mogyoróvaj
 • madáreledel
 • zsinór
 • tepsi


Szórjon egy réteg madáreledelt a tepsibe. Kössön zsinórokat a fenyőtobozok köré. Ezzel azonnal fel is akaszthatja őket. Kenje be a fenyőtobozokat egy réteg mogyoróvajjal. Görgesse végig a fenyőtobozokat a madáreleségen, hogy teljesen befedjék a magok. A felesleges madáreledelt rázza le, majd akassza fel a fenyőtobozokat például az ablak elé vagy a közeli dísznövények (fák vagy cserjék) valamelyikének ágára.

Csináld magad: madáretető

Mi kell hozzá?

 • egy átlátszó egyutas műanyag üveg kupakkal
 • zsinór
 • cipész ár, hegyes olló vagy hobby kés


Szúrjon az üveg felső részébe mindkét oldalon egy-egy lyukat. Vezesse át a drótot és csavarja össze. Ennél fogva máris felakaszthatja az etetőházat. Óvatosan vágjon ki mindkét oldalon egy 5 x 5 cm-es négyzetet, kb. 5 cm-re az üveg aljától. Töltse meg az üveget madáreledellel az „ablak” pereméig. Az elkészült madáretetők a kertben egy faágra vagy ruhaszárító zsinórra akasztva máris fogadhatja az éhes madarakat.

Tekintse meg az alábbi videót Etetőhelyek

Maga is egyszerűen készíthet etetőhelyeket, de természetesen meg is vásárolhatja ezeket mindenféle formában és méretben. Etetőhelynek az ablakpárkányra, illetve egy fa vagy egy cserje ágai közé rögzítve elhelyezett nagyobb tál is kiváló lehet, vagy akár egy hómentes hely a kert talaján vagy egy dísznövény tövében. (A macskákra ekkor is figyeljen!)