Kertészkedés szeptemberben

Kertészkedés szeptemberben

A szeptember kellemes hónap a kertben! Ez a betakarítás ideje, valamint ilyenkor gyönyörködhetünk először az őszi színek megjelenésében. Reggelente hidegebb lesz a kertben, délutánonként azonban még melegen süt a nap. Ebben a hónapban még sokféle tennivaló vár Önre a kertben.

 • Táplálja pázsitját őszi gyeptrágyával. Ez megerősíti a füvet, és ellenállóvá teszi az alacsony hőmérséklet okozta betegségekkel szemben, valamint biztosítja jövő tavasszal a megfelelő növekedést. A csupasz foltokat minőségi foltjavító készlettel, vagy minőségi fűmag és tápanyagban gazdag föld keverékével javítsa ki.
 • Néhány cserépbe ültessen tavaszi virághagymákat. Próbálja ki a ‘réteges ültetést’ egy nagyobb dézsában. Különböző fajtákból ültessen egymásra több réteget úgy, hogy a mélyebbre ültetendőket, például Nárciszt vagy Tulipánt tesz az alsó rétegbe, majd sekély talajt igénylő, kisméretű hagymákat, például Csillagvirágot, vagy apróbb Tulipánt ültet föléjük. Ültessen bele Díszhagymát is. A fajtákat helyesen megválasztva január végétől egészen nyár közepéig egy folyamatosan virágzó dézsában lesz része.
 • Vegye le a nyári virágokat tartalmazó függőkosarakat, hiszen ezek már teljesítették küldetésüket, és tegyen a helyükre téli, illetve tavaszi virágzású fajtákat. Ragyogó színű virágokban lelheti örömét, ha téli Árvácskát vagy Violát ültet önállóan vagy kisméretű örökzöld cserjék, például a Kecskerágó mellé, hogy visszafogottabb hatást érjen el. A kosár oldalainak eltakarására használjon kúszónövényeket, például Borostyánt vagy Meténget.
 • Metssze meg a korán termő almafákat, és fejezze be a szilvafák metszését, de csak a legszükségesebb mértékben, azaz csak a rosszul elhelyezkedő- és az elhalt ágakat távolítsa el; így megelőzheti, hogy erős meddőhajtások jöjjenek létre, amelyeknek az eltávolítása a következő ősszel plusz metszési feladatot jelentene.
 • A szeptember a legalkalmasabb időszak örökzöld cserjék ültetésére, mivel a talaj még meleg, így a fák könnyebben megerednek. Ha most ülteti el őket, jövő tavasszal sokkal jobban fejlődnek majd.
 • Ültessen néhány új gyümölcsfát. Még a legkisebb kertben – vagy teraszon – is van hely egy-két konténer vagy nagyobb dézsa számára; válasszon teraszra ültethető fajtákat, amilyen a ‘Bonanza’ Őszibarack és a ‘Sylvia’ Cseresznye. Jó vízelvezetésű, nagy méretű konténert válasszon, és töltse meg kifejlett növényekhez ajánlott komposzttal. A formára alakított gyümölcsfák jól mutatnak egy fal mellett, de nevelhet akár kúszónövényként szőlőt vagy kivit is.
 • Rendeljen liliomhagymát. Ezeket a már megeredt cserjék vagy évelők közé ültetheti, hogy jövő nyáron élénkítsék a látványt. Ha földalapú komposzttal teli dézsákba ülteti el őket, évekig virágoznak majd, ha még az elvirágzásukat követően is megfelelően ellátja őket vízzel és tápoldattal.
 • A nyáron a szabad levegő és a napfény jótékony hatását élvező szobanövényeket a hónap vége felé, még az első fagyok beköszönte előtt vigye be a házba.
 • Az év végi lakásdekoráció biztosítására ültessen el néhány előkezelt jácinthagymát. Használjon jó minőségű virághagymát, és az ültető edényeket helyezze el a ház hűvös, sötétebb részén – ezzel elősegítheti a gyökerek megerősödését, és megelőzheti, hogy a hagymából gyenge, megnyúlt virágok fejlődjenek.
 • Amint sárgulni kezd, vágja vissza a Tűlevelű Aszparáguszt, az ágyásába pedig szórjon csontlisztet és istállótrágyát, vagy kerti komposztot.
 • A gyümölcstermés beérését követően tegyen rendet a szamócaágyásokban. Távolítsa el a szalmát, metssze meg a levélzetet és távolítsa el az új hajtásokat, kivéve, ha szaporításra szeretné felhasználni őket. Utóbbi esetben szúrja le a fiatal hajtásokat kisebb, komposzttal teli cserepekbe.
 • Ha eddig még nem tette meg, távolítsa el a futórózsa elöregedett, elvirágzott hajtásait. Ahol nyáron gombabetegség jelei mutatkoztak, még utoljára permetezze meg a növényt gombaölővel, nehogy a növényen maradt spórák átvészelhessék a telet.
 • Ez a legalkalmasabb hónap a sövények metszésére. Ha az Öné már túlnőtt a helyén, szükség esetén sövénynyíróval és kertész fűrésszel csökkentse a sövénye magasságát és a szélességét is. A fenyőfélék metszésénél legyen óvatos, mert ezek (a Tiszafa kivételével) nem hajtanak ki újra, ha a zöld részen túl vágja vissza őket. Ezen fajták magasságának csökkentését a megfelelő gallyazással érheti el.