Kertészkedés októberben

Kertészkedés októberben

Közeleg az ősz. Egyre több levél hullik le a fákról, és a hőmérséklet is egyre csökken. Az esték hűvösek és egyre hosszabbak, de szerencsére még gyakran van jó idő, így elvégezhet még néhány őszi munkát a kertben. Hiszen jól tudja Ön is, hogy a kertben minden hónapban akad valamilyen munka, így persze októberben is.

Milyen tennivaló akad ebben a hónapban a kertben?

A metszés

 • Számos növényen végezhet októberben fiatalító metszést, például a (sövény) Bükkön, a Tüskés Arálián, az Akácon és még számos egyéb fajtán.

 • a fiatalító metszés mellett számos növény igényli a rendszeres metszést októberben is. Például: a Japán Juhar, a Nektarin, illetve a Japán Cseresznye.

Ha szeretné tudni, hogy pontosan mely fajtákat metszheti meg októberben, tekintse meg a honlapunkon található metszési naptárt itt.

Mit ültethet októberben?
Az október igen alkalmas hónap növények ültetésére a kertben. Ültethet tavasszal virágzó virághagymákat, így tavasszal élvezheti majd gyönyörű virágaikat.

Ezen kívül az október kifejezetten alkalmas az évelők és gyümölcsök (fák és cserjék) ültetésére kertjében. A talaj ilyenkor még elég meleg és elegendő eső is esik, így a növények számára ideálisak a körülmények a megeredéshez.

Vigyen több színt a kertjébe!
A legtöbb növény és cserje még szeptemberben megmutatja legszebb színeit és októberre már nyugalmi állapotba kerül. Sok virág és növény ilyenkor már elveszti a színét. De szerencsére akad azért még olyan növény és virág, amely ősszel is gyönyörű színeket visz kertjébe.

Akad például néhány ősszel is virágzó hagymás, amely csodás színekkel díszít még októberben is, pl. az őszi Szellőrózsa és az Őszirózsa, valamint néhány szép évelő, pl. a Buddleja (Pillangóbokor), a Muskátli és a Varjúháj (Sedum ’Autumn Joy’).

Októberben adjon timsót a Hortenziának, így a kéken virágzó fajták gyönyörű kék virágokat hoznak majd tavasszal.

Mit történjen a fűvel?
Ha szép és gondozott gyepet szeretne, fontos, hogy a hidegebb időszakokban is megfelelően gondoskodjon a gyepről. Íme, néhány hasznos tipp:

 • Gereblyézze össze a leveleket a gyepen, hogy megakadályozza a barna foltok kialakulását. Amennyiben a levelek ugyanis a gyepen maradnak, a fű nem tud tőlük szellőzni, így alakulnak ki rajta a barna foltok. Az összegyűjtött leveleket a fagyérzékeny növények töve köré öntve megóvhatja ezeket a növényeket a későbbi fagykároktól.
 • Októberben szórjon meszet a fűre a gyep megfelelő karbantartására. A mész segít megvédeni a gyepet a mohásodástól, a moha ugyanis a savanyú talajt kedveli. Természetesen fontos tisztában lennie azzal, hogy Önnél milyen pH értékű és összetételű a talaj. A homokos talaj például különösen gyorsan válhat savassá, ezért ilyen helyen jó szolgálatot tehet majd a mész.
 • Ebben a hónapban vagy legkésőbb a következő hónapban végezze el az utolsó fűnyírást. Ezután egy darabig erre nem lesz szüksége.


Őszi előkészületek:
Számos cserepes növény, lombhullató cserje és örökzöld konténeres növény várja most a sorsát.

 • Most, hogy az időjárás hűvösebb, minden részben fagyálló növényt védhet a hidegtől egy alkalmas kerti lepellel. Részben természetesen már elkezdheti behordani az érzékenyebb növényeket;
  A lombhullató fajták, mint amelyen a Bougainvillea, áttelelhetnek egy sötétebb helyen körülbelül 5-8 C ° fokon. Vannak ezzel szemben olyan konténeres növények, amelyek télen is igénylik a fényt. Ilyenek például a citrusfélék, a Babér és Datura. Ezeknek a növényeknek úgyszintén az 5-8 C ° fok körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb.
 • Ez a hónap tökéletes a fák, bokrok, évelő növények és/vagy a sövény átültetésére;
 • Távolítsa el a lehullott leveleket a kert többi részéről is (pl. az utakról). Ha a levelek nedvesek, hozzátapadhatnak a talajhoz vagy a járdához. Ha eltávolítja őket, csökkenti a rajtuk való elcsúszás veszélyét, így elkerülheti a fájdalmas eséseket. A lehullott levelek jó szolgálatot tesznek a cserjék és virágok tövéhez dobva. Ez egyrészt védi a növényeket az elfagyástól a hidegebb időszakokban, másrészt menedéket nyújthat majd a sünök számára.


Mit tehet a kerti tóért?

 • Feszítsen ki hálót a tó vize fölé. A háló megakadályozza majd, hogy a tóba levelek hulljanak;
 • A hidegebb időjárás miatt a halak mélyebbre vonulnak a tóban. Ha a hőmérséklet meghaladja a 8 C ° fokot, folytathatja a halak etetését.


Dekorációs tipp:
Készítsen egy mutatós őszi asztali vagy ajtódíszt a kertben vagy az erdőben talált anyagokból, termésekből. Számos inspirációt találhat egy hangulatos, őszi koszorú elkészítéséhez is. Használhat különféle természetes anyagokat, pl. fenyőtobozt, gesztenyét, piros bogyós gyümölcsöket, mohát, fakérget, illetve faleveleket! Bármilyen termést, ami a földre esett, felhasználhat és beépíthet ebbe az őszi installációba. Készíthet akár olyan koszorút is, amelybe egy-egy cinkegolyót erősít. Ha ezt a remekművet kiakasztja a kertbe, nem csupán Ön gyönyörködhet majd benne, de bizonyára a madarak is örülnek majd neki.