Kertészkedés augusztusban

Kertészkedés augusztusban

Az augusztus általában a nyaralás ideje, így időt szakíthat akár néhány nyilvános park és botanikus kert felkeresésére. Így nemcsak más emberek elképzeléseit ismerheti meg, hanem saját kertjében is hasznosítható ötleteket is láthat, amelyeket kertje méretétől függetlenül megvalósíthat. Ne hanyagolja el a rendszeresen végzendő feladatokat, hiszen a szeptember ennél sokkal több kerti munkát tartogat majd Önnek.

 • Rendszeresen nyírja a füvet, de ne túl rövidre.. Így az időjárás alakulásától függetlenül mindig buja, zöld pázsitban gyönyörködhet majd.

 • Továbbra is távolítsa el az elvirágzott rózsafejeket úgy, hogy az első öt levélkéből álló levélig visszavágja a töveket. Így a virágzás az ősz folyamán is folytatódhat, a csipkebogyóért termesztett rózsabokrok bogyóit és virágait azonban ne bántsa.

 • Figyelje a gombás megbetegedések megjelenését
  , például az Euphorbia penészedését, vagy a Rózsa fekete foltjait, és szükség esetén azonnal permetezze a növényeket gombaölővel.

 • Ez az alkalmas idő a szerkezeti munkák és a nehéz talajmegmunkálás elvégzésére
  , amíg meleg az idő és hosszúak a nappalok. Ilyenkor sokkal kényelmesebb új kerti utakat létesíteni, falakat, pergolákat és hasonló szerkezeteket építeni, mint a tél beköszönte után.

 • Ha korábban még nem termesztett zöldséget, kezdetben próbálkozzon a teraszon egy-két emelt ágyással.
   Most még sokféle termény magját elvetheti őszre-télre. Próbálja ki a sárgarépa, a laza levelű fejes saláta és a téli spenót termesztését. Az évnek ebben a szakaszában a kertészeti szaküzletek tavaszi káposzta palántákat is kínálnak.

 • Ideje újra elültetni a tavaszi virághagymákat.
   Mostantól kezdve – a Tulipán kivételével – az összes virághagyma elültethető – a korai ültetés biztosítja, hogy a növények jól megeredjenek, és a következő évben nagyszerű virágokat hozzanak. A legjobb eredmény elérése érdekében a Tulipán ültetésével még várjon két hónapot.

 • Augusztus folyamán még elültethet bármely konténerben nevelt növényt
  , ha az idő nem túl forró és száraz. Keverjen csontlisztet a földhöz, mielőtt betemeti vele a növények gyökerét, hogy tavasszal friss lendülettel indulhasson a fejlődésük.

 • A dísznövények és a Dáliák hervadt virágait rendszeresen távolítsa el
  , hogy ősszel folytatódhasson a virágzásuk. A függő kosarakban és konténerekben elhelyezett növényeket még nedves időben is naponta kell locsolni – mivel a növény sűrű levelei megakadályozzák, hogy az esővíz elérje a virágföldet, így az eső nem elegendő a gyökerek nedvesen tartásához.

 • Metssze meg a júliusban elvirágzott cserjéket
  , hogy elősegítse a következő nyári virágzást biztosító új hajtások fejlődését.

 • Most kell elvégezni a formára nyírt gyümölcsfák (például kordon, legyező és espalier) nyári metszését
  , ilyenkor tehát az új hajtásokat egy vagy két levélig vágja vissza.

 • A csonthéjas gyümölcsfák,
   köztük a Díszcseresznye, a Szilva, az Őszibarack és a Mandula metszését jó időben végezze el, hogy megelőzze az ezüst levélgomba fertőzést. A nagy vágási felületeket kenje be sebkezelő, fagél tapasszal – más fáknál erre nem lesz szükség.

 • A sövények nyírását a hónap végére időzítse
  , amikor a madarak már befejezték a fészekrakást.