Kertápolás a növénygondozáson túl

Kertápolás a növénygondozáson túl

Számos kerttulajdonos figyelmét elsősorban a különböző növény-, illetve virágfajták gondozása köti le. Ugyanakkor a kellemes szabadtéri környezet megteremtéséhez sok egyéb dologgal is hozzájárulhatunk. Az alábbiakban néhány olyan teendőt ismertetünk, melyeket időnként hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, holott elengedhetetlenül fontosak az ápolt és gondozott kertek fenntartásához. Mivel a január egy meglehetősen nyugodt hónap a kertészkedés szempontjából, tökéletes alkalmat kínál az esetlegesen szükségessé váló kerti karbantartások és javítások elvégzésére. Az enyhébb téli napok ideálisak a kertet érintő apróbb munkákhoz. Ezenkívül nagyszerű lehetőség arra, hogy eltöltsünk egy kis időt a friss, csípős levegőn.

A fészerrel kapcsolatos teendők

A kisebb munkákat az ember hajlamosabb későbbre halasztani. Ezzel mindannyian így vagyunk. A fészerben fellelhető kerti szerszámok és bútorok szükségessé vált karbantartását és cseréjét célszerű januárban elvégezni. A tavasz beköszöntével a növények gondozása úgyis leköti minden energiánkat. Ez egyben a fészer kitakarítására és rendbetételére is remek alkalom.

A kerítés

A takaros kerítés elengedhetetlenül hozzátartozik a megfelelően gondozott kertek nyújtotta látványhoz. A fából vagy más anyagból, például kovácsoltvasból készült kerítések lugassal is kiegészíthetők. Bár a vasrácsozat kevés karbantartást igényel, a szél, az eső, a hó és a fagy számottevő károkat okozhat a kerítés fából készült részeiben. A megsérült faelemek állapota gyors romlásnak indul, szakszerű kezelés hiányában helyrehozhatatlan károkat okozva a kerítésben. Lehetőleg még időben tegyen ellene. Ellenőrizze, hogy nem szükséges-e felvinnie egy rétegnyi alapozót vagy kerítésfestéket. Előbb mindig a súlyosan károsodott részek cseréjét végezzük el.

Így sokkal tetszetősebb megjelenést kölcsönözhet kertje számára!

Dísztárgyak és kerti lámpák

Napjainkban meglehetősen népszerű szokás dísztárgyakkal és világítótestekkel impozánsabbá varázsolni a kertek nyújtotta összhatást. Hasonló ez ahhoz, mint amikor egy gondosan megválasztott nyakkendővel egészítjük ki ruházatunkat. A kívánt hatást természetesen csak akkor érhetjük el, ha megfelelő figyelmet fordítunk a dísztárgyak és a kerti lámpák tiszta és szép állapotára. Tekintse meg kerti kiegészítőinket, és válassza ki a leginkább kedvére valókat!

Járólapok és térkövek

A részben kikövezett kertek térkövei és járólapjai idővel elmozdulhatnak a helyükről. A túlságosan egyenetlenné vált járólapok és térkövek veszélyessé válhatnak, mivel könnyen megbotlik bennük az ember. Ezért szükség esetén és lehetősége szerint kövezze újra a teraszt és a kerti ösvényeket.

Mivel minden egyes kert egyéni ízlést tükröz, a teendők fent említett felsorolása nem teljes körű. Ugyanakkor tanácsaink minden olyan esetben bátran alkalmazhatók, amikor nem a különböző növény- és virágfajták gondozásáról van szó. Ragadja meg az esetlegesen kedvezőbbre forduló januári időjárás jelentette lehetőséget, és mihamarabb végezze el a szükségessé váló kerti karbantartásokat és javításokat.