Hagyma vagy gumó?

Hagyma vagy gumó?

Először egy elterjedt félreértést szeretnénk eloszlatni. A hagyma az nem gumó!

Egy hagyma tulajdonképpen egy komplett növény, ami arra vár, hogy kihajthasson. Ha egy hagymát, például egy vöröshagymát középen kettévág, akkor a belső oldalán különböző rétegeket és rügyeket láthat. Ezek a jövendőbeli szárak, levelek és virágok.
A gumónál nem lehet egy komplett növényről beszélni, hanem tárlószervről, amiben a tápanyag van felhalmozva, és aminek a hajtásain rügyek (szemek) találhatók, mint például a burgonyánál.

A virághagyma ültetése a megfelelő fajta kiválasztásával, megvásárlásával és megrendelésével kezdődik. Ajánlatos időben elkezdeni, mert az elsők között jövők számára nagyobb a választék. A korán virágzó hagymás növények ültetése már szeptemberben megkezdődik.
A krókusz, a hóvirág és a téltemető az első a sorban. Korán virágzanak, ezért korán kell elültetni őket, hogy elegendő idejük legyen megfelelő gyökérzet kifejlesztésére. A nyári meleget ég magában viselő virágágyásban az ültetés gyorsan történhet. Az 5° és 10° C közötti talajhőmérséklet az optimális. A később virágzó hagymásokat elegendő októberben és novemberben elültetni.
Próbáljon meg arról gondoskodni, hogy a virághagymák a kiültetés előtt rövidell még a házban legyenek. Akkor a legmegfelelőbb állapotban lesznek.
Ha olyan nem várt dolog történik, ami miatt az ültetést
el kell halasztani, a hagymát minden esetben csomagolja ki a kézhezvétel után. Száraz, sötét helyen tárolja, a hőmérséklet legfeljebb 20° C legyen. A tároló edény, vagy zacskó ne legyen lezárva, hogy a hagyma elegendő levegőt kapjon. Ha olyan hagymával rendelkezik, ami gyorsan kiszárad, akkor az ültetésig homokkal vagy tőzeggel teli edényben tartsa. A következő fajták
könnyen kiszáradnak: Allium ursinum (medvehagyma), Anemone (szellőrózsa), Eranthis (téltemető), Erythronium (kutyafog), Galanthus (hóvirág) und Leucojum vernum (tavaszi tőzike).

A többi virághagyma nem olyan érzékeny, többek között az évekig tartó kísérletezések miatt. A penésznek és hasonlóknak nem sok esélyük van a kifejlődésre.
Az ültetésről többnyire a csomagoláson találhatnak információt, de a többet szeretne megtudni, akkor olvassa el ezt a weblapot a hagymás növények címszónál.