Gyümölcsszüret júliusban

Gyümölcsszüret júliusban

Júliusban többféle gyümölcs szedését is megkezdhetjük. A szüret jó mulatság és egészséges időtöltés – mi lehetne jobb a frissen, saját kezünkkel szedett gyümölcsnél?

A szeder

Először júliusban szedhetünk szedret, és egy kis szerencsével a szeder betakarítása akár egészen szeptemberig folytatódhat. Ne töltsön belőle túl sokat egy vödörbe, különben a vödör alján lévő szemek összenyomódhatnak, és a friss gyümölcsből csupán friss szederlé marad! A szeder azonnal fogyasztható, de le is fagyaszthatja, illetve kitűnő lekvárt vagy szörpöt készíthetünk belőle.

A málna

A málna nyári gyümölcs, és a tavaszi hőmérsékletektől függően júliustól egészen augusztusig, némelyik folyton érő fajta pedig egészen október elejéig érik. A gyümölcse akkor érett, amikor már szép sötét rózsaszínű. Ha szedés közben egy rövid szárat is meghagy a gyümölcsön, megelőzheti, hogy a kosár alját ellepje a szétnyomódott gyümölcsök leve.

A gyümölcsöt hozó ágak a szüret után elhalnak, ezért ajánlatos ezeket azonnal eltávolítani.

Tipp: Ha a málnabokrok rekordtermést hoznak, a felesleget beteheti a fagyasztóba, vagy lekvárt készíthet belőle. Ez lehetővé teszi, hogy még ugyanabban az évben másodszor is megízlelje a nyári gyümölcsök mesés zamatát. A gyümölcsöt fagyasztáskor terítse rétegenként egy tálcára, így fagyassza meg, majd ha teljesen megfagyott, pakolja át zacskókba és úgy tárolja.

Az őszibarack és a sárgabarack

Július végétől már számíthat az őszibarack és a sárgabarack érésére is. Ha a gyümölcsök elkezdenek puhulni (ne nyomogassa őket túl gyakran!), akkor leszedheti őket. Időben szedje le, hogy az érett gyümölcs ne essen le a fa alá, ettől ugyanis megsérülhet. A leszüretelt gyümölcs egy napos helyen általában utóérik. Tartsa szemmel a leszedett gyümölcsöt, mivel amint megérnek, könnyen meg is penészedhetnek. Ezek a gyümölcsök akkor a legfinomabbak, ha pontosan a megfelelő időben fogyasztja el őket!

A szamóca

Rendszeresen gyomlálja a szamócát, és hetente adagoljon neki káliumban gazdag, vízben oldott műtrágyát. 
Ez az időszak éppen megfelelő az ízletes szamóca szüretelésére. Amikor leszedi a szamócát, hagyja rajta a kocsányát. Így hosszabb ideig marad friss, másrészt ezáltal megelőzheti, hogy penész képződjön a növényen!

A fekete ribizli

Ideje leszedni a fekete ribizlit is. A gyümölcs szüretelése közben részlegesen meg is metszheti a bokrot.

Tipp: Mielőtt leszedné a bogyókat, vigye be a házba az ágakat, és szedje le róluk a gyümölcsöt odabent. Ez megkönnyítheti a gyümölcs betakarítását.

A piros ribizli és a fehér ribizli

Ezek a gyümölcsök úgy szüretelhetők, hogy levágjuk vagy lehúzzuk róluk a hosszú gyümölcsfürtöket. A ribizli szemeket ezután lehúzhatjuk a szárakról. Ha július végén megmetsszük a bokrot, serkentjük a bokron maradt gyümölcsök beérését.