Gyümölcsök gondozása - Júniusi tippek

Gyümölcsök gondozása - Júniusi tippek

Földieper gondozása

Rendszeresen gyomtalanítsuk a Földieperrel beültetett területet. Hetente öntözzük meg káliumban gazdag tápoldatos vízzel a növény földjét. Az első ízletes Földieper akár már június elején is az asztalra kerülhet. Ha rövid szárral együtt szedjük, a gyümölcs hosszabban friss marad, ráadásul gátolja a penész kialakulását a termésen.

Kivi gondozása

kivi fajták ültetésére június végéig van lehetőség. A legpraktikusabb megoldás, ha önbeporzó fajtát választunk. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, az ökölszabály az, hogy egy hímivarú növényhez öt, legfeljebb hat nőivarút kell ültetni. Virágzás után a hímivarú növény ágait vissza kell metszeni. Ha június végén a felfelé törő hajtásokat megmetsszük, a növény új oldalágakat hajt. 
Az ültetést követő második évben az oldalhajtásokat vízszintesen futtathatjuk (kordonos művelés). A vízszintes főhajtásról új oldalágak erednek, melyeket az ötödik levél után vissza kell vágni. A termőágat a gyümölcs fölött hét levéllel kell visszametszeni. Annak érdekében, hogy a gyümölcs bokor egészséges és erőteljes maradjon, minden nyáron ismételjük ezt a műveletet.

Alma gondozása

Minden héten ellenőrizzük az almafa ágait, nem jelenik-e meg rajta a lisztharmat (fehér porszerű bevonat). Ez a gombás betegség a fertőzött rész eltávolításával kordában tartható.

A virágzási periódusban az almafát rovarkártevők támadják meg. A levéldarázs, a gubacsszúnyog és a szilvadarázs petéit a virág közepébe rakja le. A lárvák rohamos növekedésnek indulnak, és fő táplálékuk az alma lévén, kukacossá teszik azt. Ezeket a kártevőket haladéktalanul el kell távolítani!

Olvassa el az almafa metszéséről szóló cikket is.

További tippek

  • A gazdag termés érdekében a szilvafélék (pl. mandula, cseresznye, őszibarack és szilva) esetében javasolt ritkítást végezni.
  • körtefák kései virágait júniusban el kell távolítani. Ezzel megelőzhető a tűzelhalás fertőzése. Ha formás és méretes almára vagy körtére vágyik, az egymáshoz túl közel lévő gyümölcsökből el kell távolítani néhányat.
  • A sövény formában nevelt bogyós gyümölcsök (pl. vörös áfonya, köszméte és fekete áfonya), fiatal hajtásait vissza kell csípni, amikor elérik a 10-20 cm-es hosszat. Ezzel lassítható a bokor növekedése, és a következő évben több virágrügy fog fejlődni. Lehetőség szerint minden nap ellenőrizzük, hogy a bogyós gyümölcsöket nem támadta-e meg hernyó (pl. a köszméte-levéldarázs lárvája). Ezek a kártevők néhány nap alatt kopaszra rágják a teljes sövényt, ami nagy szégyen a gazdának!
  • sütőtök és a dísztök még júniusban is elvethető. A magok gyorsabban csíráznak, ha rövid időre beáztatjuk langyos vízben. Tekintettel kell lenni arra, hogy ezek a növények nagy területet igényelnek. Helytakarékosság szempontjából előnyös, ha szegélynövényként ültetjük ezeket. Felfuttatható nádra vagy lugasra, illetve napos helyen lévő kerítésre is. Ily módon házi nevelésű dísznövények látványában gyönyörködhetünk hónapokon keresztül.
  • szőlő nyári metszését júniusban kell elvégezni.