Ajánlott oldalak

Az egres metszése

Az egres metszése

Ribes uva-crispa

Az egres metszése tavasszal

Az egrest (Ribes uva-crispa) már az ültetést követő első évtől kezdve lehet metszeni. Tavasz elején, márciusban vágja vissza az összes, kb. 10 cm-nél rövidebb ágat. A többi ágat kb. 3/4 részig vágja vissza, mindig egy olyan rügyig, amely kifelé néz. Ha csüngő fajtáról van szó, akkor legjobb, ha egy felfelé néző rügyig vágja vissza.

Nyáron új hajtások nõnek az egres cserje visszavágott ágain. Ezeket a következõ januártól márciusig tartó metszési periódusban vághatja vissza. Gondosan elosztva válasszon ki legfeljebb 8 ágat az új hajtások közül, amelyek nem befelé és nem keresztben nõnek – ezek lesznek majd a fõágak. Vágja vissza ezeket kb. 1/4 részig, és közben ügyeljen arra, hogy kifelé vagy fölfelé nézõ rügyig vágjon. Azokat a hajtásokat, amelyeket nem választott ki, a 4. rügyig vágja vissza.

Nyáron azután újabb hajtásokat és ágakat hoz a növény. A következõ metszési periódusban (januártól márciusig) kb. 8 cm-es hosszúságig vágja vissza az összes olyan hajtást, amely az elmúlt növekedési szezonban a fõágakról hajtott. Így a fõágakon rövid hajtások keletkeznek, amelyek a következõ termés gyümölcseirõl gondoskodnak.

Az egres bokor metszése

Ha nem szeretné, hogy a felnőtt cserje túl magasra nőjön, akkor minden évben vágja le a főágak csúcsait, kb. 3-4 rügyet. Előfordulhat, hogy egy idősebb ág kevés gyümölcsöt hoz. Jobban teszi, ha ezt az ágat egy másikkal helyettesíti. Ezt úgy teheti meg, hogy az adott ágat egy oldalhajtásig visszavágja, és hagyja, hogy ez az oldalhajtás főággá alakuljon. Az egres ágaihoz többnyire elegendő egy jó kézi szerszám, egy éles metszőolló.

Az alacsonyra növő ágakat célszerű eltávolítani, mert ha gyümölcsöt hoznak, akkor az ág nehezebbé válik, és lehajolhat a földre. Ez nem jó sem a gyümölcsnek, sem az egres cserjének, mert a talaj felől könnyebben támadhatják meg a kártevők.

A nem, vagy nem helyesen metszett egres legfeljebb túl nagyra nõ meg, vagy kevesebb gyümölcsöt hoz, de más baja a növénynek nem származik ebből. Az egres közelébe érdemes más gyümölcsbokrot is ültetni, így mindig lesz otthon frissen szedett gyümölcs a kertből.

Minden évben tél végén, rügyfakadás előtt metssze meg az egrest. A metszés javítja a bokor termőképességét, és gondoskodik arról, hogy a szerkezete szellős maradjon, így elegendő (nap-)fény éri majd az ágakat. Egy túl sűrű bokorban a levelek és a gyümölcsök is sokkal gyorsabban kapnak gombás fertőzést, ezt pedig mindenképpen el kell kerülnünk.

Kiemelt termékeink

InterHealth

Lipo C sol 1000 - liposzómás, folyékony C vitamin

Lipo C sol 1000 - liposzómás, folyékony C vitamin Mit jelent a liposzómás C-vitamin? A liposzo..

11 950 Ft

HYMATO PRODUCTS Kft.

HUMINIQUM étrend kiegészítő kapszula (120db)

Hymato Huminiqum étrend kiegészítő kapszula 120 db -os   Ásványi anyagokat, mikroelemeket, nyo..

5 450 Ft 5 750 Ft

ETC Kft.

Szépasszony Lunáris Kalendárium 2020

Szépasszony Lunáris Kalendárium 2020 A Hold ugyanúgy befolyásolja a mindennapi életünket, mint mi..

3 950 Ft

Pure Factory

The PURE FACTORY légkeverő ventilátor 3 az 1-ben Ø45cm, 55W

Jó minőségű, ipari teljesítményű ventilátor, mely használható álló-, padló-, illetve faliventilátork..

22 950 Ft

EM Technology Hungary

EM-BIO

Kód: EM-BIO Aktivált mikrobiológiai készítmény 1L-től   Az EM Bio egy lehetőséget kínál, ..

1 500 Ft

Osram

PlantaStar 600W

Osram PlantaStar 600W, 2100K, 90.000lm   A fény az élet! Kevert színfény: magas sárga/piros..

15 950 Ft

Mars Hydro

Mars Cree COB 300W LED lámpa

Mars Cree COB 300W LED lámpa Megérkezett polcainkra a Mars Hydro legújabb szériás lámpája. Az új ..

98 150 Ft 118 500 Ft

Spanyol

CMH reflektor szett 315W

Ez a CMH szett 315 W-on üzemel, fényárama megfelel egy körülbelül 600 W-os izzóénak. A szett ..

48 950 Ft

Pure Factory

Hajlított szüretelő olló

Pure Factory hajlított szüretelő olló A hajlított pengének köszönhetően precíziósabban vághatja l..

2 250 Ft