Allium gigantum – a más virágokkal kiválóan kombinálható, népszerű, óriás díszhagyma

Allium gigantum – a más virágokkal kiválóan kombinálható, népszerű, óriás díszhagyma

A díszhagymáknak mintegy 500 fajtáját ismerjük, melyek közül számos változat igen szokatlan, ám mindenképpen dekoratív formájú virágot bont. Mivel bármilyen kertben jól mutatnak, a hagymavirágok használhatók szín- és térbeli kreációk kialakításához az ágyásban vagy a szegélyben, melyeknek hónapokon át díszére válnak a kertnek.

Kisebb és nagyobb változatok

Az Iráni Hagyma, az Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ lila virágzata páratlan látványélmény az ágyásban vagy a szegélyeken. Kisebb változatai, mint például az Aranysárga Hagyma (Allium moly) sziklakertek dísze lehet. Minden virágzó díszhagyma ideális dekorációs növény, akár vágott, akár szárított formában, és hosszú virágzásával sokáig díszíti a kertet.

Késő tavaszi virágok

A hagymás virágok ültetésére legalkalmasabb hónap a november. Mivel a legtöbb fajtájuk a tavaszi virágok után, de többnyire még a nyáriak előtt nyílik, kihagyhatatlan és tartósan szép évelőként szolgálnak akár az ágyásokban, akár a szegélyeken. A díszhagymafélék a napos helyeket kedvelik, és a viszonylag mély (a hagyma magasságát valamivel meghaladó) ültetést.

Végtelen változatosság

A hagymás virágok számtalan helyre elültethetőek:

  • magas szegélynövények közé – itt a gömb formájú 'Gladiator' vagy 'Lucy Ball' változatot érdemes kipróbálni, melyek jó kiegészítői lehetnek például a Lángvirágnak, a Veronikafűnek, a Cickafarknak vagy a kék Szalmavirágnak (Catananche caerulea);
  • alacsonyabb szegélynövények közé – itt az olyan kifinomultabb fajták érvényesülnek jól, mint a kék színű Allium caeruleum és a halványlila Allium unifolium;
  • a meleg nappaliba; Hosszabb virágzásuk érdekében éjszakára érdemes őket hűvös helyre tenni!