A télálló növények gondozása télen

A télálló növények gondozása télen

Melyek a télálló növények?

Legjobb, ha ősszel pihenni hagyjuk a növényeket az ágyásban. A deres dísznövények sziluettje szép látvány. A hideg ellen a növény száraz szára is nyújt némi védelmet. A télálló növényeket meglehetősen „legyengíti”, ha tél előtt nagymértékben visszametsszük, és a lombot a növények aljától gondosan elgereblyézzük. Akkor is sérülékenyebbek lesznek, ha nem „hűlnek le” (pihennek) tél előtt. Ezért ne trágyázzunk túl hosszú ideig, mert akkor a növények élénken tovább növekszenek, és nem hűlnek le eléggé. Szerencsére a legtöbb télálló növény és bokor fagyálló. Ezért is nevezzük őket „télállónak”. Ne ijedjünk meg, ha szép árnyliliomaink elsorvadnak ebben az időben, és sajnos el is tűnnek. Ezeknek a télálló növényeknek gyökere a földben megkezdte a nyugalmi periódust, de a növények biztosan nem halnak el. Tavasszal ismét aktívvá válnak, és márciusban, áprilisban megjelennek a földön az első parányi zöld hajtások.

Részben télálló dísznövények

Némelyik növény érzékenyebb, esetükben fontos a fagyvédelemA termesztők kerti könyveiben vagy katalógusaiban ezeket „részben télállónak” nevezik. Fagyérzékeny növények többek között a Lavatera (pajzssajt), a Ceanothus (táskavirág), a Agapanthus (szerelemvirág), a füge, a golgotavirág és a fiatal pampafű. Ami ezeket a dísznövényeket illeti, fagy esetén például kosárban összegyűjtött, szárazon megőrzött lombbal védhetjük meg őket. Ezért a kosarat egy fészerbe vagy eresz alá helyezzük el. Mielőtt fagypont alá esik a hőmérséklet, szórjunk a növény töve köré egy kiegészítő szalma-, vagy lombréteget. Annak megakadályozására, hogy a szél ezt szétfújja a kertben, takarjuk le laza gallyakkal vagy dróthálóval.

Örökzöld növények téli gondozása

A legtöbb örökzöld növény télálló, hiszen egyes fajok gyakran a jeges szelet is elviselik. Ilyenek a rozmaring, a kakukkfű és a különféle veronikacserjék. Ezeket a téli gondozás során zöld fenyő- vagy erdeifenyőágakkal védhetjük, amelyeket legszelesebb helyeken a földbe szúrhatunk úgy, hogy egymást keresztezzék. Ez érvényes az örökzöld kaméliára (Camellia) is, ezért fagy esetén ezek köré (a gyakran értékes) bokrok köré állítsunk gyékényfonatot. A talajban áttelelő növények számára végzetes, ha az alacsony hőmérséklet mellett még viharos szél is fúj, mivel így valóban kiszáradnak. A sziklás helyeken élő növényekről azt állítják, hogy jól tűrik a telet, mivel a természetben is (magasan) a hegyekben növekednek. Azt azonban elfelejtik, hogy ott jól szigetelő, vastag hóréteg védi őket. A legnagyobb veszélyt ezekre a növényekre a „száraz fagy” jelenti.

zöldségek fény elleni védelméhez terrakotta cserepek szükségesek (ezek kölni stílusú cserepek, de alap nélkül és tetővel). Kihajtott növények fölé helyezzük, amelyeket védeni akarunk a fénytől (rebarbara, tengerparti tátorján, zeller és kardonna). A tetőn keresztül követhetjük fejlődésüket, és a fény hiánya miatt a szárak és a levelek szép világosak maradnak. A leveleiket vesztett növényeket télen a cserepek jól védik a kemény fagyoktól.

Dísznövények a téli teraszon és balkonon

A cserepes dísznövények sérülékenyebbek, mint szabadban élő társaik. A földbe helyezett gyökértakaró több védelmet jelent, mint a virágtartó vékony fala. Jó példa erre a cserépben tartott puszpáng. A földben élő cserjékért nem kell aggódnunk télen. A cserepes puszpángok azonban kétségtelenül több védelemre szorulnak. Az egyik megoldás az, ha naponta a fészerbe visszük, és a cserepet a szél elleni védelem érdekében védőfóliával is begöngyöljük. A fokozott védelem érdekében kemény fagy esetén a télálló növényeket toljuk szorosan egymás mellé, és állítsunk köréjük gyékényfonatot.