A talaj struktúrájának javítása

A talaj struktúrájának javítása

A szerves anyagok nemcsak a tápanyagokat biztosítják, hanem a kerti talaj összetételét is javítják: jó hatással vannak a talaj szerkezetére és élővilágára. Többé-kevésbé létfontosságúak a kert számára. A baktériumok, gombák és férgek lebontják az elhalt anyagokat, és humuszt készítenek belőle, amely gondoskodik arról, hogy a talaj részecskéi jobban összetapadjanak, miáltal jobban meg tudják kötni a nedvességet és a tápanyagokat.

Ezzel szemben a humusz fellazítja az agyagos talajt. Természetes a humuszképződés nélkülözhetetlen a termékeny, egészséges és laza szerkezetű kerti talaj kialakulásához.
A szerves trágya előnye, hogy a növények nem kapnak általa „növekedési sokkot”, hiszen a tápanyagokat lassan szívják fel a talajból, így a növények folyamatosan hasznosíthatják azokat.

Műtrágya: tiszta tápanyag

 A szerves tápanyagokon kívül természetesen létezik műtrágya is, vagyis szervetlen tápanyag. Ezt csupán tápanyagnak kell tekinteni, amelyet kiegyensúlyozottan állítottak össze, és meghatározott növények speciális igényeit elégítik ki. Nincs tehát befolyása a talajra és annak szerkezetére. Mivel a tápanyagokat közvetlenül a talajból veszik fel a növények, gyorsabban hasznosítják, így a műtrágyák pontos adagolása nagyon fontos. E termékek csomagolásán mindig megtalálja az adagolásra vonatkozó pontos információkat, mert nagy kárt okozhat általuk, akkor is, ha tápanyagokról van szó.
Azt javasoljuk, hogy soha ne alkalmazzon kizárólag szervetlen trágyát. Különösen a hosszabb ideig tartó használata károsítja a talajszerkezet és a talaj természetes élővilágát.

Fontos, hogy trágyázás után elegendő mennyiségű vizet juttassunk a talajba. Ezzel a tápanyagok jól eloszlanak a talajban, és a gyökerek egyszerűbben és folyamatosan tudják felvenni azokat.

A Bakker kifejlesztette saját keverékeit egyes nagy igényű növények számára, ilyen pl. a rózsatrágya,fuksziatrágya és epertrágya. Epernövényei dús növekedéséhez és bő terméséhez, rózsái és fuksziái tartós virágzásához ezt valóban ki kell egyszer próbálnia!

Bokros évelők az Ön évekig tartó örömére

Ahol fák és cserjék szegélyezik a kertet, ott az évelők mindig egyedülálló hangulatról gondoskodnak. Ezek a növények minden kertben nélkülözhetetlenek. Számtalan módon kombinálhatóak, nagyon mutatósak, és különböző célokra alkalmasak. Néhány évelő például a téli kertben is pompásan zöldell, míg mások vágott virágként a vázában gyönyörűen mutatnak. Röviden: az évelők sokféleképpen gazdagítják ágyását!

Tulajdonságaik

A bokrosodó évelők lágyszárúak, ezért jobban teszi, ha szárukat a tél beállta előtt levágja. A növény föld alatti részei télen tovább élnek. Az új szárak, amelyek tavasszal jelennek meg, pompás leveleket hoznak. Ezen kívül sok faj sokáig és gazdagon virágzik. Mivel az évelők egyszerűen átültethetők, garantáltan sok évig örömöt okoznak.

A talaj és a tápanyagok

A bokrosodó évelők jó minőségének megtartásához fontosak a megfelelő tápanyagok és az optimális talaj. A szép eredmény elérése mindig az alapoknál kezdődik. Ha egy kevés tehéntrágyát kever a komposzthoz, mielőtt kezelné vele a talajt, biztos lehet abban, hogy növényei elegendő tápanyaghoz jutnak majd.
- Homokos talajú a kertje? Gondoskodjon arról, hogy a talaj több vizet vegyen fel és tartson meg. Ennek módja, hogy a talaj felső rétegét összekeveri komposzttal, így a talaj összefüggőbbé válik.
- Agyagos talajú a kertje? Ahhoz, hogy a növények gyökere e talajban megfelelő mennyiségű oxigént kapjon, az egész talajt komposzttal kell keverni, így sokkal inkább légáteresztővé válik.

A megfelelő ültetési hely

Az ültetési helyet illetően az összes bokrosodó évelőnek megvannak az igényei. Néhány növény például jobban virágzik félárnyékban, míg mások a napos helyet kedvelik. Természetesen Ön is létrehozhat megfelelő ültetési helyet úgy, hogy pl. egy magasabb cserjét az évelő mellé ültet, és így alakít ki számára (fél)árnyékos helyet.