A szüret és a gyümölcsfák ezt követő metszése szeptemberben

A szüret és a gyümölcsfák ezt követő metszése szeptemberben

Az alábbi gyümölcsfák és bokrok nyár végén bőségesen ellátják majd ízletes, lédús gyümölccsel. A szeptember kifejezetten alkalmas arra, hogy különös gonddal foglalkozzon ezekkel a növényekkel, így biztosíthatja, hogy a következő szezonban is finom, otthon termesztett gyümölcsöt fogyaszthasson.

Az otthon termesztett gyümölcs

Ha el szeretné látni családját frissen szedett gyümölccsel, nézzen körül a kertjében, és mérje fel, hová ültethetne gyümölcsfát vagy gyümölcsbokrot. A friss gyümölcs finom és tápláló, a növények pedig mutatósak, és ami a legjobb, hogy kis munka befektetésével is csodálatos termést hoznak.

Az alma és a körte

Az alma és a körte szeptember végén és októberben szüretelhető.
Ha a kocsány könnyen leválik a fáról, a gyümölcs érett. Ha túl erősen kell húzni a gyümölcsöt, akkor még nem teljesen érett, és hagyni kell néhány napig érni, mielőtt újra próbálkoznánk.
Tipp: Ne hagyja a lehullott gyümölcsöt a földön rothadni! A gombabetegségek megelőzése érdekében azonnal fel kell takarítani.

Szeder

A szeder szeptembertől szüretelhető. Ne szedjen belőle túl sokat egyazon vödörbe, mert a gyümölcsök súlya alatt az alul lévő bogyók összenyomódhatnak, így könnyen szederlé válik belőlük! A szeder azonnal fogyasztható, de le is fagyaszthatja, vagy készíthet belőle lekvárt és szörpöt is. 
A gyümölcsök sohasem egy időben érnek meg, így ha csak néhány növényt ültet, és nagy a család, a kevés termés szinte soha nem lesz elég mindenkinek. A megoldás a fagyasztás vagy több tő ültetése. Ha eleget szüretelt belőle, kiolvasztva jóllakathatja vele az egész családot, ha pedig több tövet is ültet, mindig lesz kéznél elegendő friss gyümölcs.

A málna

A málna akkor érett, amikor a bogyói már szép, sötét rózsaszínűek. Ha egy rövid szárral szedi a gyümölcsöt, megelőzheti, hogy a lé kipréselődjön a gyümölcsből a vödör alján.
A gyümölcsöt érlelő ágak a szüret után elhalnak, ezért ajánlatos a gyümölcs leszedése után ezeket azonnal eltávolítani. Ezáltal új hajtások növesztésére serkentjük a növényt.

A szőlő

Biztosítsa, hogy szőlője a lehető legtöbb napsütést kapja. Távolítsa el a fürtökhöz közeli leveleket, így a szőlőfürtök nagyobbra nőnek, és édesebbek lesznek.
Szeptembertől kezdje el a fürtökön növekvő szemek ritkítását. Ha túl sűrűn helyezkednek el az egymáshoz közeli szemek, a fürt hajlamosabb lesz a rothadásra. Egy hegyes olló segítségével távolítsa el a felesleges és a beteg szemeket.

A szilva

Szeptember közepéig minden bizonnyal találni fog érett szilvát a fán. Szárukkal együtt óvatosan szedje le a szemeket. Ügyeljen, hogy egyetlen gallyat vagy levelet se tépjen le, mivel így a jövő évi rügyeket is eltávolítaná. 
Vigyázzon, hogy körmeivel ne sértse meg a szilva héját. Ez ugyanis hajlamosabbá teszi a gyümölcsöt a rothadásra.
Miután leszedte a szilvát, meg is metszheti a fát. Csak ott metsszen, ahol feltétlenül szükséges. Egy keveset termő szilvafa a metszés hatására sem fog több gyümölcsöt teremni. Ellenkezőleg, a metszés serkenti a vegetatív részek növekedését, és ez kevesebb gyümölcsöt eredményezhet.

Mit távolítson el a gyümölcsfák és bokrok metszésénél?

• A gyökérsarjakat (az oltás helye alatt fejlődő ágak)
• Az elhalt, beteg, törött és egymást keresztező ágakat
• A törzshöz közeli függőlegesen növekvő ágakat és az alacsonyra lehajló ágakat
• A függőleges vezérágakat, amelyek nem engedik be a fa belsejébe a napfényt

Ha meg akarja metszeni szilvafáját, tegye ezt egy forró, száraz napon. A metszés közben keletkezett sérülések így hamarabb begyógyulnak.