A pázsit gondozása

A pázsit gondozása

A pázsitot növekedésének ütemétől függően hetente vagy hetente kétszer kell nyírni. A száraz időszakokban ritkábban (vagy egyáltalán ne) nyírja, és hagyja meg hosszabbra a füvet. A rövidebb fű száraz körülmények között könnyen kiéghet (sárgulás). Forróságban a kiszáradás elkerülése érdekében inkább esténként nyírja a füvet.

A játékra használt gyep ideális magassága 3-4 cm.
A díszítő célt szolgáló pázsit, amely főleg gyönyörű, finom szálú fűből áll, 2 cm-re nyírható.
Ha heti 3 alkalommal nyírja a füvet, rajta hagyhatja a nyiradékot, ekkor ugyanis könnyen eltűnik a pázsitban. Ha ennél ritkábban, akkor jobb, ha összegyűjti, és kidobja a nyiradékot.

A pázsit élre vágása hozzájárul kertje rendezett külleméhez. A széleket kézi ollóval vagy nejlonzsineges nyíróval vághatja egyenesre. Így a fű nem terjed át a szegélyágyásokba, és egyenletes marad a széle.

Az öntözés

A vízcseppek nagyítóként működnek a napsütésben és kiégethetik a pázsitot. Ezen felül, a víz nagy része délután azonnal elpárolog. Ezért mindig azt javasoljuk, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében vagy kora reggel, vagy késő délután locsoljon. Ezen kívül, hasznosabb hetente kétszer alaposan meglocsolni, mint naponta néhány percig.
A rövid, száraz pázsit mindennapos locsolást igényel. Egyébként megbarnul.
A nemrégiben telepített/vetett pázsit gyakoribb öntözést igényel, mint a már hosszú ideje telepített. Ha váratlanul szárazra fordul az idő, a frissen vetett fű mindennapos öntözést igényel, amíg a magok kicsíráznak.

A trágyázás

Ajánljuk a rendszeres trágyázást, mivel ez elengedhetetlen pázsitja tökéletes állapotban tartásához. A gyeptrágya minden olyan tápanyagot tartalmaz, amely fontos pázsitja egészséges növekedéséhez.

Trágyázási módszerek

Többféle módon is trágyázhatja a pázsitot. Először számítsa ki, hány négyzetméter a gyep területe. Ezután kimérheti a szükséges mennyiségű trágyát. Védőkesztyűben szórja szét egyenletesen a gyepen. Ha nagy gyepterülettel rendelkezik, használjon kézi adagolót a tápszer kiszórásához.

Mikor trágyázzon?

A Bakker.com évente kétszeri trágyázást javasol. Először tavasszal (március körül), majd nyár végén (szeptember körül).

A mennyiség

100 négyzetméterre elegendő lesz 1 kg trágya. Két trágyázás között mindig hagyjon egy 14 napos időszakot, és győződjön meg róla, hogy a trágyázást jelentős mennyiségű esőzés előzte meg. Ha trágyázás előtt nem esette elegendő csapadék, locsoljon bőségesen a trágyázás utána.

A fellazítás

A fűnek a növekedéshez levegőre, fényre és vízre van szüksége. A moha, a gyomnövények és a penész kemény réteget képeznek a talaj tetején, ami nehezíti a vízelvezetést. Így a gyökerek egyre kevesebb levegőhöz jutnak. A talajlazítással és a moha eltávolításával a gyökerek több vízhez és levegőhöz juthatnak, ez pedig serkenti a fű növekedését. A fellazítás után vethet a pázsit közé árnyékkedvelő fűmagot. Ezután hengerelje el a füvet. Soha ne használjon lazítószert a nedves füvön, mivel így éppen ellentétes hatást érhet el!

A csupasz / vagy beteg területek

Annak érdekében , hogy pázsitját gyönyörű és egészséges állapotban tarthassa, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze az elszíneződött vagy csupasz foltokat. Ezeket a részeket rendszeresen távolítsa el a pázsitból, majd vessen új magokat az adott helyre. A gyorsabb eredmény érdekében töltse fel a réseket gyeptéglával.

Ha túl sok a víz

Ha a pázsiton nedves foltok jelennek meg, vagy a víz huzamosabb ideig nem folyik el róla, szúrjon le egy villát az érintett területen, majd mozgassa a villát gyengéden ide-oda. Így a víz könnyebben beszivároghat a talajba.