A locsolás nyáron

A locsolás nyáron

A növények és terméseik legfőbb alkotóeleme a víz. A víz a gyökerektől a levelek felé áramlik, és a gyökerek által megkötött ásványi anyagokat a felhasználás helyére szállítja. Ezért a növény számára létfontosságú, hogy elegendő vízhez jusson. A növények szervetlen vegyületekből állítják elő saját növekedési hormonjaikat, és ebben a folyamatban a gyökerek és a levelek fontos szerepet játszanak. A gyökerek megkötik az ásványi sókat tartalmazó vizet a talajból, a levelek pedig a szén-dioxidot a levegőből. Ezeket az anyagokat használják fel az esszenciális szerves anyagok előállításához.

A vízszükséglet

A növények vízszükséglete jelentősen különbözhet, és függ mind a növény fajtájától, mind a növekedési állapotától. Mindig tartsa szem előtt, hogy a túl sok víz épp annyira káros, mint a kevés! A túlságosan nedves talaj elősegíti a betegségek és a penész kialakulását, míg a telített talaj fulladáshoz vezethet. Ezen kívül, nagyon magas lesz a vízszámlája, ami úgyszintén arra ösztönözheti, hogy takarékoskodjon a vízzel!

A növények öntözése

Ha cserjéket, fenyőféléket vagy fákat ültet, öntsön vizet az ültető gödörbe. Ennek célja, hogy serkentsük a gyökerek növekedését. A nedves gyökerek új kapilláris gyökereket képeznek, míg a szárazak nem. Ennek következtében a növény nem képes elegendő vizet felszívni, ami végül kiszáradáshoz vezet.

A vízpermet

A vízcseppecskék nagyítóként működnek, így a fű, a levelek és a szirmok megéghetnek. Továbbá, a víz nagy része délután azonnal elpárolog, ezért sem ajánlatos ilyenkor öntözni. A pázsit locsolására legalkalmasabb időpont a kora reggel vagy a késő délután.
Ajánlatosabb hetente kétszer hosszabb ideig öntözni, mint naponta csupán néhány percig. Ha rövid ideig locsol, a víz beszivárog ugyan a talajba, de nem jut el a gyökerekig.

A locsoló berendezés

Az öntözőkanna

Természetesen a kert locsolása többféleképpen is történhet. A leggyakoribb és legegyszerűbb módszer az öntözőkanna használata. Ha öntözőkannát vásárol, a következő szempontokat vegye figyelembe.

  • A vízzel teli öntözőkanna nehéz lehet, ezért mindig a teherbírásának megfelelő méretűt válasszon.
  • Nem szerencsés azonban a túl kicsi kanna sem, ezt ugyanis gyakran kell majd utántölteni.


A kerti locsolótömlő
Kerti locsolótömlő használatával időt és energiát takaríthat meg. Természetesen a csapot a megfelelő helyen kell elhelyezni. Locsolótömlő vásárlásakor ügyeljen a minőségre, mivel a rossz minőségű tömlőn hamarosan csomók és repedések jelennek meg. A nylon cérnával vagy PVC-vel megerősített tömlők ezzel szemben hosszabb élettartamúak, ezért ajánlott ilyet választania.
Használat után a tömlőt tekerje fel, és tárolja árnyékos helyen, mivel így megelőzheti a szükségtelen igénybevételt, a kirepedést vagy a szakadást, azaz meghosszabbíthatja a tömlő élettartamát.

Permetezőfej
A permetezőfej olyan állítható fej, amely a meghosszabbítható tömlőre szerelhető. A permetező kompakt kiképzése lehetővé teszi, hogy a teraszon vagy az erkélyen tartott növények öntözésére is használja.