A kerti tó Szeptember

A kerti tó Szeptember

A kerti tó minden kertnek csak dísze lehet. Különösen növényvilágával, vízi virágaival és a víz jelenléte által meghatározó jelenség a kisebb és nagyobb kertekben egyaránt. A víz számos más élőlény megjelenését hozza magával, a madarak például egész évben visszajárnak majd inni a tó vizéből. A tó kertjébe vonzza majd a szitakötőket, pillangókat és énekes madarakat is.

  • Ez a hónap nagyon alkalmas egy új tó létesítésére. A csökkenő nappali fény miatt az algásodás valamelyest kisebb mértékű. A nap azonban elég meleg ahhoz, hogy új növények meggyökeresedjenek.
  • Egy új tó betelepítésénél ne csak a part beültetésére és a vízililiomokra gondoljon, hanem azokra a növényekre is, melyek oxigént termelnek a vízben.
  • Húzzon egy hálót a tó felszíne fölé, így könnyen felfoghatja a lehulló faleveleket. Amennyiben ezt a megoldást nem tartja esztétikusnak, úgy hetente többször szedje ki a lehullott faleveleket a tóból.
  • Távolítsa el óvatosan a vízililiom megcsúnyult leveleit. Hagyjon a levélnyélen egy kis darabot, ez megakadályozza, hogy víz kerüljön az üreges szárba, ami a növény rothadását idézi elő.
  • Ajánlatos a vízililiomoknak, melyek edényekben nőnek, egy táptalaj réteget kialakítani.