A kerti tó októberben

A kerti tó októberben

A kerti tó minden kertnek csak dísze lehet. Különleges növényvilágával, vízi virágaival és a víz jelenléte által meghatározó jelenség a kisebb és nagyobb kertekben egyaránt. A víz számos más élőlény megjelenését hozza magával, a madarak például egész évben visszajárnak majd inni a tó vizéből. A tó kertünkbe vonzza majd a szitakötőket, pillangókat és énekes madarakat is. Egy szépen kialakított kerti tó gazdája büszkesége lehet, és méltán számíthat a látogatók elismerő pillantásaira.

  • Erősítsen hálót a tó felületére, így a lehulló falevelek fennakadnak majd rajta és nem rontják a víz minőségét. Amennyiben a háló esetleg nem nyerné el a tetszését, távolítsa el minden nap a lehullott faleveleket a tó felszínéről egy hálóval.
  • Itt a nagytakarítás ideje. Ahhoz, hogy a talaj téli hónapokban bekövetkező túlsavasodását meggátoljuk és tavasszal megakadályozzuk az algaképződést, fontos, hogy ősszel a tóban nagytakarítást végezzünk. Az elhalt növényi részeket és leveleket mindenképpen el kell távolítani.
  • Amennyiben túl sok vízinövénye van, ezek is jó alapanyagként szolgálhatnak a komposzt számára, ha kihalászásuk után néhány órán át a tó szélén hagyja őket kiszáradni. Sok állat, amely a tó egyensúlyáért felel, éppen ezekben az ágakban talál magának búvóhelyet. Ha ezeket a növényeket egy ideig a földön hagyja, akkor az állatkák vissza tudnak mászni a tóba.
  • Különösen ügyeljen azokra a növényekre, amelyek a tó alján élnek. Abban az esetben, ha a félig felbomlott organikus anyagokból túl sok ásványi só került volna a tóba, el kell távolítani azt.
  • Egy durvább seprűvel söpörje át a tó partját.
  • Az ősz jó idő arra, hogy a növényeket átültessük és a sűrű növényeket megritkítsuk. Az idősebb vízinövényeket szétszedheti, majd a legszebb részeiket újra elültetheti.
  • Ajánlatos tápanyag szubsztrátummal ellátni azokat a vizililiomokat, amelyek cserépben nőnek. Ezzel egyidőben a tó aljára is helyezzen el egy réteg talaj szubsztrátumot.
  • A tél kezdete előtt nagyon fontos a megfelelő vízkeménység is, amelynek 10-12 közötti pH-értékűnek kell lennie. Ez kiváltképpen ősszel nagyon fontos, mert akkor magasabb CO2 tartalma van a tónak, amelyet főleg a vízinövények növekvő hajtásai eredményeznek. Ha megfelelő a tő pH-értéke, akkor a kálcium megköti a fölösleges szén-dioxidot.
  • A túl sok CO2 oxigénhiányhoz vezethet. Ha a tó vizében még mindig nagy mennyiségben fordul elő organikus anyag, akkor bakteriális lebontást kell alkalmazni. Egy levegőztető berendezés segítségével a buborékok nem csupán az oxigénről gondoskodnak, de akkor is jó szolgálatot tesznek, amikor már beállt a fagy. Azokon a helyeken, ahol a légbuborékok feltörnek a vízből, alig fog jég képződni.
  • Számos tavi növényt, mint például a kagylónövényt (Pistia stratiotes) vagy a vízi jácintot be kell vinni. Ezeket leginkább egy akváriumban vagy egy nagyobb vízzel teli edényben lehet átteleltetni. A növényeket azonban ebben az esetben is mindenképpen megfelelő mennyiségű fénynek kell érnie.