Ajánlott oldalak

A hegyi juhar metszése

A hegyi juhar metszése

Acer pseudoplatanus

A hegyi juhar metszése.

A hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) olyan fa, amelynek nedvkeringése már kora télen elkezdõdik. Ez a keringés tavasszal válik a legerõteljesebbé. A juhart ezért soha ne tavasszal metssze, mert „kivérezhet”.

A juhar júniusi metszése

Az alacsony ágakkal rendelkező fák, mint amilyen a juhar is, a kertben nagyon jól mutatnak, ezért azt javasoljuk, hogy az ilyen növénynek a lehető legkevesebb ágát távolítsa el. Ha mégis szükségesnek tartja a juhar alacsonyabb ágainak lemetszését, akkor legjobb, ha ezt júniusban teszi meg. Ügyeljen azonban arra, hogy megőrizze az ágkezdetet, vagy gallért, mert ez fontos a növény fejlődése szempontjából!

A legjobb, ha a vastagabb ágak kivágását több lépésben végzi el, így elkerülheti, hogy nagyobb kárt tegyen a gallyakban vagy az ág alsó része kitörjön. Fűrészeléssel kezdje az ág alsó részénél: vágjon vissza a juhartörzsétől számolva kb. 10 cm-es hosszúságban egy vastagabb ágat, vékonyabb ágaknál pedig legyen ez a hossz 5 cm. A kivágott ág helyén csonk marad, amelyet a törzstől elegendő távolságot tartva még jobban vissza kell metszeni,így nem károsítja a juharág kezdetét. Javasoljuk a fűrészelt él sebkezelővel történő bekenését is. A hegyi juhar ágai erősek, ezért metszésükhöz mindenképpen az ágak vágására is alkalmas szerszámok használata ajánlott.

A juhar metszése október és december között

Ha a juharon komolyabb metszést szeretne végezni, akkor legjobb, ha ezt október és december között teszi.

A duplatörzsû juhar metszése

Az Ön fája több csúcsot is növesztett, amelyből végül dupla törzs fejlődött? Ha ezt a folyamatot meg szeretné akadályozni, akkor a növény két csúcsának egyikét távolítsa el! Válassza ki azt a csúcsot, amelyet meg szeretne tartani, a másikat pedig – a törzshöz a lehető legközelebb – vágja le, ügyelve arra, hogy az ágkezdet ne sérüljön meg!

A juhar korona sérülésének megakadályozása

juhar koronájának olyan ágai vannak, amelyek egymásba gabalyodtak? Ezek az egyenesen, magasra növő ágak átlósan áthatolnak a koronán, és idővel károsíthatják a koronát. Az ilyen ágakat teljesen távolítsa el, de ilyenkor is ügyeljen az ágkezdet épségére!

A korona ritkítása

Az is előfordulhat, hogy a juhar koronáját némileg meg kell ritkítania, pl. ha sok elhalt ág található a növényen, és az ép lombozat emiatt kisebbé válik. A metszés után az ágak újra elegendő fényt és levegőt kapnak majd. Úgy ritkítsa meg a juhart, hogy a koronában egyenletesen elosztva, néhány vastagabb ágat vágjon ki a fentebb leírt módon (lsd. A juhar júniusi metszése).

Kiemelt termékeink

Secret Jardin

Hydro Shoot 120 termesztősátor 120x120x200cm

120x120x200cm A Secret Jardin Hydro Shoot sorozat kifejezetten az kezdő növénytermesztők igényeih..

47 000 Ft

Lumatek

LUMATEK ATS 300W Pro

  LUMATEK ATS 300W Pro A Lumatek ATS 300W Pro LED egy könnyű lámpatest, amely nagy mennyiségű ..

182 000 Ft

Lumatek

LUMATEK ZEUS 1000W Xtreme PPFD CO2

LUMATEK ZEUS 1000W Xtreme PPFD CO2 A Lumatek bemutatja a termelőknek a piac legerősebb grow l..

689 500 Ft

Lumatek

LUMATEK Zeus 465W Pro 2.9 ledlámpa

LUMATEK Zeus 465W Pro 2.9 ledlámpa A LUMATEK Zeus 465 wattos Pro 2.9 ledlámpa a kertészeti célokr..

351 000 Ft

Lumatek

LUMATEK Zeus 600W Pro 2.9 ledlámpa

LUMATEK Zeus 600W Pro 2.9 ledlámpa A LUMATEK Zeus 600 wattos ledlámpa a kertészeti célokra tervez..

429 250 Ft 451 800 Ft

SANlight

Sanlight EVO LED lámpa

Sanlight EVO LED lámpa Az EVO sorozatú modulok szintjén több mint 3 µmol/J hatékonyságot kínálunk..

130 200 Ft