A dekoratív téli asztal

A dekoratív téli asztal

Decemberben az időnk nagy részét a hideg idő és a kevés napsütés miatt bent töltjük. Emiatt azonban még nem kell lemaradnunk a természet nagyszerű színeiről és illatairól. Az örökzöld sövények, fák és növények segítségével sokféleképpen közel kerülhetünk a természethez. Tekintse meg alábbi tippjeinket, fesse zöldre teraszát, és készítsen karácsonyi díszeket örökzöld növényekből és a kertben található termésekből.

Zöld növény a kerti asztalon

 • Fürtös Hanga (Leucothoe Scarletta) 
  Ez a gyönyörű örökzöld cserje kiválóan érzi magát a teraszon. Télen a levelei mélyvörös árnyalatot vesznek fel, tavasszal pedig zölddé változnak. Kemény fagyok idején javasolt a növény cserepét buborékfóliába burkolni.
 • Kamélia
  A gazdagon virágzó Kamélia nagy, figyelemreméltó virágaival elegáns dézsás- vagy cserepes növény. A Kamélia a teafélék családjába tartozik. A növény télen nem hullatja le a leveleit, ezért látványosan díszítheti vele a kerti asztalt.
 • Fajdbogyó
  Ezt a nagyszerű örökzöld növényt lenyűgöző piros bogyók tömege borítja. Télizöldnek is nevezik. Népszerű növény, és bármely téli kert ékessége lehet.
 • Szobaciklámen (Florist’s Cyclamen) 
  A télen virágzó ciklámenek - a téli hónapok folyamán bőségesen megjelenő élénk színekben pompázó, mesés virágaiknak köszönhetően - ideálisak szépséges karácsonyi dekorációk készítéséhez. A teraszon a Ciklámen bizonyosan magára vonja majd a figyelmet.

A cserép kiválasztása

Ha kiválasztotta, mely hidegtűrő növényeket szeretné felhasználni a téli asztalon, készítsen tervet. A terv teljes mértékben Öntől függ. Bármi lehetséges. Számításba kell vennie azonban, hogy esetleg cserélgetni szeretné a cserepeket, amíg meg nem találja a legvonzóbb elrendezést, ezért kerülje a nehéz cserepeket és konténereket!
Úgy helyezze el a növényeket az asztalon vagy a földön, hogy bentről minél szebb látványban legyen része.

Karácsonyi virágkompozíciók

Amellett, hogy a teraszon álló asztalon téli örökzöldeket helyez el, a házban is tarthat néhány karácsonyi virágkompozíciót . Ezek olyan mutatósak lehetnek, hogy már jóval karácsony előtt felélénkítheti velük az otthona hangulatát. Bár ezek a karácsonyi dekorációk mindenféle fajtában és méretben kaphatók a boltokban, sokkal szórakoztatóbb és személyesebb, ha saját maga készíti el őket. Kiválaszthatja kedvenc színeit és zöldjeit, eldöntheti, milyen alakú legyen a dísze, és élvezheti az egyedi művek alkotásának örömét. 
Alapként használhat virágkötő habszivacsot. Szüksége lesz piros bogyós cserjékre, mivel az élénk színű bogyók azonnal kellemes karácsonyi hangulatot teremtenek. A karácsonyi kompozíciókhoz megfelelő növények lehetnek a Magyal, a Fenyőfélék, a Japán Dérbabér, a Japán Babérhanga és a Borostyán (Hedera hibernica). Más lehetséges alkotórészek a Moha, a fenyőtüskék, a karácsonyi csecsebecsék vagy akár a műhó. A karácsonyi kompozíciót időnként érdemes vízzel lepermetezni, így valamivel tovább tart majd a szépsége.

A madarak is szeretik a bogyókat

Amíg fagyos az idő és hullik a hó, a madarak bizonyára szeretnének jóllakni a Magyal bogyóival. Annak megelőzésére, hogy minden bogyót felfaljanak, már a hónap elején vágjon le a bokorról néhány ágat. Tartsa őket nedves homokban mindaddig, amíg el nem érkezik a karácsonyi kompozíció készítésének ideje. Egy másik lehetőség, hogy hálóval vonja be a növényeket, ami távol tartja a madarakat a bogyóktól.