A Dália nyári gondozása

A Dália nyári gondozása

A Dália a modern kert kellemes kiegészítője. Nyár közepétől késő őszig virágzik, és gazdag színeivel gyönyörű látványt nyújt a kertben. A Dália nyár közepétől az első fagyokig bőségesen virágzik. Napos helyre, termékeny, jó vízelvezetésű talajba ültesse. Melegebb éghajlaton a Dália nyár végén is elültethető, hogy télen virágozzon, de csak ott, ahol a hőmérséklet soha nem süllyed fagypont alá.

Csak élvezze a Dáliák látványát

A Bakker.com hasznos tanácsokkal szolgál, hogy Dáliái még több örömet okozzanak Önnek!

  • Amikor a Dália kiemelkedik a földből, rendszerint már több hajtással rendelkezik. Némelyik a többinél gyengébb, ezeket ki kell csípni (vágni vagy törni), hogy a megmaradó hajtások egészségesebbek legyenek és szebb virágokat hozzanak!
  • Ha a növénynek három vagy négy pár levele van, a növekvő csúcsokat lecsípheti, ezzel elágazásra serkenti a növényt, így jobban elbokrosodik.
  • A növény körül elhelyezett komposztréteg nedvesen tartja a talajt, és megelőzi a gyomnövények elburjánzását. Ha mégis előbukkanna egy gyom, legjobb kézzel tövestől eltávolítani, amíg még kicsi. A nagyobb gyomnövények eltávolításakor ugyanis elszakadhatnak a Dália gyökerei.
  • A Dália ültetésekor adjon a földjükhöz egy vastag réteg istállótrágyát majd ismételje meg ugyanezt a nyár folyamán még egyszer. A Dália a rendszeres tápoldatozást gyönyörű, hatalmas virágokkal hálálja meg.
  • A 80 cm-nél magasabbra növő Dáliák extra támasztékot igényelnek. A Dáliák karózására legalkalmasabb időpont a gumók elültetésének ideje. Később is megtehető, de nagyon óvatosan járjon el, nehogy megsérüljenek a gumók és a gyökerek. Kerti kötöző zsineggel erősítse a növekvő szárat a karóhoz. A magasabb növényekhez kapható támasztékok tökéletesen megfelelnek a Dália számára is.
  • Amikor a legfelső rügyeken már mutatkozik némi szín, (ujjaival) távolítsa el az oldalsó rügyeket. Így a megmaradó felső rügy nagyobb virágfejet fejleszt majd. Ezzel egy időben a növekvő oldalágakat is távolítsa el közvetlenül a felső rügy alatt. Amikor a legfelső virág elvirágzott, a száron újabb ágak jönnek létre, amelyek úgyszintén virágot hoznak majd.
  • A meztelen csigákat, a fülbemászókat és a levéltetveket kézzel távolítsa el a Dáliáról. A lisztharmat megelőzése érdekében mindig gondoskodjon a megfelelő szellőzésről. Ha a növény már érintett, távolítsa el az ELKÜLÖNÍTETT, fertőzött leveleket, és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében semmisítse meg őket.
  • Ha a Dáliát vágott virágként tartja, vágja le, amikor teljesen kinyílt, és a szár végét néhány másodpercre mártsa forró vízbe vagy tegye láng fölé, így a virágai tovább frissek maradnak.
  • Ősszel (amikor a virágzás befejeződött), vegye ki a gumókat a földből, és néhány órán keresztül szárítsa őket. Helyezze a gumókat fűrészporral vagy száraz homokkal bélelt tálcára, és a tél folyamán hűvös, fagymentes helyen tárolja őket.