December 25-31: A hónap végén metsszük meg a fás növényeket.

Télen a kertben a vörös, a meleg narancssárga, a ködös jég kék és a jeges sárga színek vonják magukra a figyelmet.

Ez a hónap jelenti egyben a kertészeti év végét is. A lombhullató fákat sokkal könnyebb télen metszeni...

Ma már úgy tűnik, mintha karácsonyfa örök időktől fogva létezne. A fenyőfadíszítés szokása azonban korántsem olyan régi keletű.

 Az örökzöld sövények, fák és növények segítségével sokféleképpen közel kerülhetünk a természethez Decemberben. 

A hótakaróval és faggyal kísért kemény téli időszakban madaraink örömmel fogadják a kiegészítő táplálékot.

A „hagymás virág” gyűjtőneve azon növényfajtáknak, amelyek a föld alatt elhelyezett hagymákból, gumókból vagy gyökértörzsekből fejlődnek ki.

Az évelőket fedje be komposzttal vagy istállótrágya és tőzeg keverékével.

Még néhány hét, és hivatalosan is beköszönt a tél. Ön valószínűleg már elvégezte a kertben az előkészületeket, de az is lehet, hogy még nem volt rá elegendő ideje.

Mely fákat és cserjéket metssze novemberben?

A díszhagymáknak mintegy 500 fajtáját ismerjük, melyek közül számos változat igen szokatlan, ám mindenképpen dekoratív formájú virágot bont.

 Az esték hűvösek és egyre hosszabbak, de szerencsére még gyakran van jó idő, így elvégezhet még néhány őszi munkát a kertben.

A hagymáról növő növényekkel körbezáródik a folyamat, és egész évben örülhet a virágzásnak.

Először egy elterjedt félreértést szeretnénk eloszlatni. A hagyma az nem gumó! Egy hagyma tulajdonképpen...

A saját sütőtök krémleves készítése jó időtöltés, és semmi esetre sem nehéz. Kövesse a lenti utasításokat, és egy órán belül asztalán lesz egy tál finom sütőtök krémleves.

Októberben elérkezik a nyugalom időszaka, amely alkalmas időszak a lombhullató fák metszésére.

A kerti tó minden kertnek csak dísze lehet. Különleges növényvilágával, vízi virágaival és a víz jelenléte által meghatározó jelenség a kisebb és nagyobb kertekben egyaránt.

Ahogy közeleg az ősz, ideje az őszi nagytakarításra gondolni.

Itt az ideje, hogy a kertjében pompázó színeket bevigye otthonába is! 

A növények dekoratív szerepük mellett pozitív hangulatot árasztanak. Azonban a különböző típusú edényekbe ültetett növények a víz- és tápanyagellátás

A kerti tó minden kertnek csak dísze lehet. Különösen növényvilágával, vízi virágaival és a víz jelenléte által meghatározó jelenség a kisebb és nagyobb kertekben egyaránt. 

A kertészkedés iránt érdeklődők általában természetbarátok is. Az ökológiailag egészséges kert fenntartásához szüksége lesz egy komposztálóra.

A szeptember kifejezetten alkalmas arra, hogy különös gonddal foglalkozzon ezekkel a növényekkel, így biztosíthatja, hogy a következő szezonban is finom...

Bár az ősz még csak most kezdődött el, a hideg téli hónapok hamarosan beköszöntenek. Íme, néhány tipp, hogyan készítheti fel kertjét a télre.

A szeptember kellemes hónap a kertben! Ez a betakarítás ideje, valamint ilyenkor gyönyörködhetünk először az őszi színek megjelenésében.

Mely fákat és cserjéket metssze augusztusban?

A nyári kert a kertészek kedvence, mivel ilyenkor élvezhetik ki a vidám színeket és a kellemes illatokat. 

Ha hosszú időn keresztül meleg és száraz az idő, rendszeresen ‘locsolja’ a melegház padlóját, és ez vonatkozik az emelt padlóra és a falakra is.

Ahogy ilyenkor minden más is különleges figyelmet igényel a vízellátás és árnyékolás terén...

Ebben a hónapban kertjében leszedheti saját termesztésű zöldségeit. A zöldségfélék különösen finomak és frissek, ha zsenge korukban szedi le őket.

Az augusztus általában a nyaralás ideje, így időt szakíthat akár néhány nyilvános park és botanikus kert felkeresésére.

Júliusban a kert és virágágyásai a legjobb formájukat hozzák!

Júliusban többféle gyümölcs szedését is megkezdhetjük

A pázsitot növekedésének ütemétől függően hetente vagy hetente kétszer kell nyírni.

A júliusi forróságban a zöldségek sok vizet igényelnek.

A Dália a modern kert kellemes kiegészítője.

A víz a gyökerektől a levelek felé áramlik, és a gyökerek által megkötött ásványi anyagokat a felhasználás helyére szállítja.

Mely fákat és cserjéket metssze júliusban?

Mely fákat és cserjéket metssze júniusban?

A legfontosabb kerti munkálatok júniusban

A cserepes növényekkel feldobhatja otthona vagy munkahelye belső tereit. A növények dekoratív szerepük mellett pozitív hangulatot árasztanak. 

A cserepes növényekkel feldobhatja otthona vagy munkahelye belső tereit. A növények dekoratív szerepük mellett pozitív hangulatot árasztanak.

A június egy nagyszerű időszak kerti tavunk gondozására. Ha a kócsagok fészkelő helye közelében él, fordítson különös figyelmet a kerti tóban élő halak védelmére, mivel a kócsagfiókák is ekkortájt repülnek ki fészkükből.

Rendszeresen gyomtalanítsuk a Földieperrel beültetett területet. Hetente öntözzük meg káliumban gazdag tápoldatos vízzel a növény földjét.

A tavasz már elérte csúcspontját, kertjében vagy teraszán üldögélve élvezheti tehát a napos időt, és megcsodálhatja a virágok gyönyörű színeit. 

Május elején itt az ideje, hogy a növényi magvak vetése előtt hozzálássunk a talaj-előkészítési és műtrágyázási feladatok szükségszerű elvégzésének. 

Mely fákat és cserjéket metssze májusban?

Ilyenkor legyen különösen figyelemmel szobanövényeire, mert növekedési és virágzási fázisuktól függően eltér a tápanyag- és vízigényük.

A kerti tó minden kertnek csak dísze lehet. Különösen növényvilágával, vízi virágaival és a víz jelenléte által meghatározó jelenség a kisebb és nagyobb kertekben egyaránt.

 A dézsás növényekkel szerencsére nagyon egyszerű kertünkből színpompás tavaszi kertet varázsolni.

Mely fákat és cserjéket metssze áprilisban?

Néhány tipp a veteményeskertje karbantartásához

A feltűnő színekben pompázó kora tavaszi virágok újra és újra jókedvre derítenek. Minden bizonnyal az Ön kertjében is vannak már olyan helyek, melyek látványa elhozza Önnek a tavaszt. További praktikus tippet itt talál!

A cserepes növényekkel feldobhatja otthona vagy munkahelye belső tereit. A növények dekoratív szerepük mellett pozitív hangulatot árasztanak.

Sok hobbikertész számára az április a legizgalmasabb hónap, mivel pontosan ez a hónap a tavasz közepe.

A vetés megkezdése előtt készítse elő a talajt. A gyönyörű pázsit létrehozásához elengedhetetlen a megfelelő előkészítés.

A tavasz illata terjeng a levegőben, és éledni kezd a természet – itt az ideje, hogy figyelmünket a kerti tó gondozására fordítsuk.

A legfontosabb kerti munkálatok márciusban

Mely fákat és cserjéket metssze márciusban?

Bár februárban még kemény fagyokat várhatóak, a legtöbb kertészkedő ilyenkor már az új kerti évet tervezgeti.

Mely fákat és cserjéket metssze februárban?

A legfontosabb kerti munkálatok februárban

Ugyan a február még a téli hónapok közé sorolható, ilyenkor is akadnak feladatok a növénybarátok számára. Ez az időszak kiválóan alkalmas például a cserepes növények átültetésére.

A szerves anyagok nemcsak a tápanyagokat biztosítják, hanem a kerti talaj összetételét is javítják: jó hatással vannak a talaj szerkezetére és élővilágára. Többé-kevésbé létfontosságúak a kert számára.

A téli időjárás megviselheti a kerti tavat, és a benne élő halakat vagy növényeket, melynek fő oka, hogy a tó teljes felületének befagyása esetén túl kevés fény, illetve oxigén jut a vízbe. 

Legjobb, ha ősszel pihenni hagyjuk a növényeket az ágyásban. A deres dísznövények sziluettje szép látvány. 

Mivel január a leghidegebb hónapok egyike, csak kevesen töltenék a kertben a szabadidejüket.

Számos kerttulajdonos figyelmét elsősorban a különböző növény-, illetve virágfajták gondozása köti le. 

Mely fákat és cserjéket metssze januárban?

December 18-24: Fás növényeket még decemberben is lehet ültetni.

A hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) olyan fa, amelynek nedvkeringése már kora télen elkezdõdik. Ez a keringés tavasszal válik a legerõteljesebbé. A juhart ezért soha ne tavasszal metssze, mert „kivérezhet”.

A közönséges borókát (Juniperus communis) soha ne hagyja nagyobbra megnőni, mint amekkorára tervezte, mert később már nem tudja róla eltávolítani a "felesleget".

A nyári metszésnek sok előnye van– a nyári metszést augusztus végéig, több lépésben végezhetjük el. Javasoljuk, hogy a metszést száraz időben végezze, hogy a vágás helye gyorsabban száradjon, és könnyebben gyógyuljon.

A kúszó hortenzia (hydrangea anomala) tavalyi vesszőn hoz virágot. Ez azt jelenti, hogy csak az előző évben kialakult ágakon fejlődnek ki virágai. Így, ha megmetszi az új hajtásokat, ezekkel együtt levágja a következő évi virágokat is.

Az idő múlásával tartsunk meg öt főágat, amelyek a törzs különböző magasságaiban kezdődnek és különféle irányokba mutatnak.

A magyalt (Ilex) soha ne tavasszal, hanem mindig később metssze, ez a növény ugyanis a tél elmúltával csak későn tér magához.

A hársnak számos faja létezik. E pompás fa több száz évig is élhet, többek között ezért kapott az évszázadok során számos elnevezést. Fent láthatja például a kis- és nagy levelű hársat.

A rozsdásszőrű díszszőlő Vitis coignetiae pompás kúszónövény dekoratív, színes levelekkel. ősszel a levelei csodálatos vörösesbarnára színeződnek.

Ha az aranyeső (Laburnum) bokor metszésére kerül a sor, akkor legjobb, ha ezt virágzás után, júniusra időzíti, mert ha virágzás előtt metszené a növényt, akkor akaratlanul a jövőbeli virágokat is eltávolítaná, ezzel pedig nagy kárt okozna.

Sok fa számára kevésbé megterhelő a téli metszés, de ez semmi esetre sem vonatkozik a szárnyasdióra (Pterocarya fraxinifolia).

Különböző nyírfafajták (Betula) léteznek: egyenesen növekvők, illetve lehajló ágúak, ahogyan a képen is látható.

cserje többé-kevésbé tömötten tartásához az oldalágakat kicsivel egy levél fölött vágja el, hiszen ennél a levélnél fognak új rügyek képződni, amelyekből azután új ágak fejlődnek.

Ha a cserje valóban túl magasra nőtt vagy elöregedett, és meg kell fiatalítani, akkor beiktathat egy fiatalító metszést. Legjobb, ha ezt június vagy július hónapokban teszi.

A leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) olyan tűlevelű sövény, amely könnyen metszhető júniusban, az első növekedési ciklust követően.

Az ámbrafa (Liquidambar) elfagyott ágait a tél elmúltával az élő részig vágja vissza. Ezt legjobb, ha áprilisban teszi, amikor feltűnnek a fa ágain az új levelek. 

A zanót (Cytisus praecox) jól metszhető növény, amelyet a legjobb, ha május végén, a virágzást követően metsz meg.

A lilaakác nem kívánatos hajtásait, amelyek a növényen a nem megfelelő helyeken vagy túl hosszúra nőttek, a növekedési fázisban (áprilistól szeptemberig) bármikor eltávolíthatja. 

Az eukaliptusz (Eucalyptus) Ausztráliából származó fa ezüstös-kékes színű, aromás illatot árasztó levelekkel, szép törzzsel.

fagyal (Ligustrum) függőlegesen, könnyen sövény formájúra fejlődő növény, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy sövényként telepítse kertjébe.

Áprilisban lehet a növényt ’rendes’ formára vágni. Ha vannak rajta letört, vagy elfagyott ágak, akkor azt ilyenkor kell lemetszeni egészen az élő részekig.

A ribiszke (Ribes sanguineum) metszése virágzás után, áprilisban vagy májusban kell metszeni, állapotától függően különböző módon.

Ha szeretné megmetszeni a kertjében élő aranyvessző (Forsythia) bokrot, akkor áprilisban, virágzás után tegye. Többféle oka lehet arra, hogy az aranyvesszőt megmetssze.

Azt javasoljuk, hogy a liliomfa (Magnolia) cserjét inkább ne metssze. Ha a cserje vagy fa szabadon áll a kertben, metszés nélkül, azaz magától is szép koronát fejleszt.

Nyáron az orgona (Syringa vulgaris) elszáradt virágait az első ágig visszavághatja. Így a növény szép tömött marad, és elkerülheti, hogy az orgona alulról „fölkopaszodjon”. 

gyöngyvirágfa (Clethra Alnifolia) kistermetű cserje, pompás illatú, fehér vagy rózsaszínű virágokkal. A különleges illat vonzza a pillangókat és más rovarokat. 

A sárga-tarka örökzöld ezüstfa erős, örökzöld levelű növény, amely sokféle színben kapható. Ez a cserje sövénykialakítására is ideális.

Ez a szép cserje gyönyörű fehér virágokat hoz, amelyek kellemes illatukkal elárasztják a kertet és az erkélyt. A fehér aranycserje (Abeliophyllum Distichum) levelei aprók ugyan, de sötétzöld színük miatt igen dekoratívak...

Ha a téli jázmin (Jasminum nudiflorum) (túl) nagyra nőtt, akkor virágzása után, március-április hónapokban fiatalítsa meg a növényt úgy, hogy egymást követő 3 évben a cserjében elosztva az ágak 1/3 részét visszametszi.

A trombitafolyondár (Campsis) erőteljesen növő kúszócserjeAzt javasoljuk, hogy rendszeresen metssze meg, ha ugyanis rendszeresen megmetszi, néhány év múlva a növénynek már nem lesz szüksége támaszra.

A tűlevelűek nagy része nem viseli jól az erőteljesebb metszést, és többnyire csak a formára igazításukról lehet szó, a tiszafa (Taxus baccata) azonban, ha szükséges, a nagyobb mértékű visszavágást is jól tolerálja.

kikeleti- és a kányabangita metszése különbözik a többi fajta metszésétől. Ha a kikeleti bangitát formára akarja vágni, akkor ezt legjobb, ha márciusban, virágzás után teszi. 

szilvafa (Prunus domestica) elhalt ágait már a tél elmúltával (márciusban) levághatja, ilyenkor egészen az élő részig vágja vissza a gallyakat és ágakat. 

cserszömörce (Cotinus’Coggygria ’Royal Purple’) termetes cserje gyönyörű, zöld és sötétlila levélzettel és rózsaszínű virágzattal. Ősszel a levelek elbűvölő színben pompáznak a növényen.

japán babérsom (Aucuba japonica) ismert, télen is zöldellő cserje pompás, pöttyös levelekkel és vörös bogyókkal. Mivel levelei télen is a növényen maradnak, azt javasoljuk, hogy a babérsomot védett helyre ültesse.

Ha tűlevelű bokor telepítésén gondolkodik, vegye figyelembe, hogy kezdettől fogva metszeni kell majd. Ha mégis hagyja nagyra megnőni a növényt, és csak azután vágja vissza, akkor a növény feltehetően nem fog kihajtani többet. 

Az év ezen szakában a szakértők a mahónia cserjének (Mahonia) csak korlátozott metszését javasolják: ilyenkor lehet levágni pl. a száraz, elfagyott ágakat, stb.

Az elszáradt ágakat a tél elmúltával, márciusban azonnal levághatja. A növényt egészen az élő részekig vágja vissza. A fiatal nektarin fákat márciusban kell megmetszeni, az idősebbeket júniusig bezárólag.

meténg metszésére leginkább a március alkalmas. Kertjében a Nagy, illetve Kis meténgnek ugyanolyan igényei vannak, ezért ugyanúgy is kell metszeni őket.

A tatáriszalag (Fallopia aubertii) remek, dúsan fejlődő növény, éppen ezért ennek a kúszócserjének a rendszeres metszése elengedhetetlen.

A meggy (Prunus cerasus) nedvkeringése már télen elkezdődik. Abban az időszakban, amikor a nedvkeringés aktív, jobb, ha egyáltalán nem metszi, különben a fa „elvérezhet”.

A pompás babérmeggy (Prunus laurocerasus) mint szabadon álló örökzöld bokor és mint sövény is nagyon jól mutat a kertben. Ha szabadon álló babérmeggy van a kertjében, többféleképpen is metszheti.

Ha a tűztövis túl nagyra nőtt meg, márciusban a cserjét formára vághatja. A formára vágás olyan metszés, amely arra irányul, hogy a cserjét tömötten tartsa és ne hagyja zabolátlanul nőni.

borostyán (Hedera helix) könnyen alakítható kerti növény, amelyet sokféleképpen lehet metszeni. 

A Klematisz kúszónövény, de nem igényel erőteljes metszést. Az is előfordulhat, hogy csak alapos ritkítást igényel, később pedig némi metszést. 

A madárbirs cserjének több fajtája van: Cotoneaster horizontalis, Cotoneaster atropurpureus, Cotoneaster dammeri

A farkasalmát (Aristolochia durior, Aristolochia macrophylla) nem szükséges feltétlenül metszeni, de előfordulhat, hogy nem úgy nő, ahogy Ön szeretné. Ilyenkor bármilyen időpontban megmetszheti.

Az erdei iszalag (Clematis vitalba) dúsan növõ kúszónövény, amely időről időre erőteljes metszést igényel. 

Ahogy a fentebbi képen is látható, a japán juhar több színben is előfordulhat. Mivel nem tartozik a kert gyorsan növekvő növényei közé, azt tanácsoljuk, hogy csak minimális mértékben metssze.

A japánbirs (Chaenomeles japonica) tüskés cserje, amely nagyszerűen felfuttatható, de sövényként is jól mutat. Virágzás után körteformájú gyümölcsök jelennek meg e pompás növényen.

A levendula (Lavandula angustifolia) metszéséhez a legmegfelelőbb idő az ősz. A fő metszést legjobb már a növény elvirágzását követően elvégezni. 

Harang alakú, különböző színű, csüngő virágaival szobanövényként, illetve egy szép kaspóban vagy dézsában is nagyon jól mutat. Nem télálló, ezért fagymentes helyen teleltesse.

Ez a növény fajta számtalan mélykék virágot hoz. A kékszakáll (Caryopteris x clandonensis) levelei csodálatos, aromás illatot árasztanak, és ősszel csodás színekben pompáznak.

Ha úgy találja, hogy kertjében a fekete berkenye (Aronia melanocarpa) cserje túl nagyra nőtt, akkor májusban és júniusban, virágzás után erősen visszametszheti. 

Ez a lombhullató cserje nyár végén magára vonja a figyelmet látványos lila bogyóival. A Callicarpa bodinieri egyike azon kevés cserjéknek, amelyek az unalmas téli kertet felélénkíthetik.

A nyári orgona (Buddleja) metszése március-áprilisban esedékes. Március végén egészen az élő részekig vágja le az elszáradt ágakat. Nyugodtan vágja vissza az összes ágat egészen a talajig, hogy cserjéje tömött maradjon.

 A gombvirág cserje (Cephalanthus Occidentalis) elbűvölő fehér vagy halványsárga virágai, lenyűgöző édes illatot árasztanak, amellyel sok, szép pillangót vonzanak magukhoz.

Márciusban a télen elhalt és sérült ágakat óvatosan metssze le egészen az élő fáig. Ezután a tuja (Thuja) kitűnően regenerálódik majd.

Az összes kajszibarackfajta (Prunus armeniaca) esetében az elhalt ágakat márciusban, közvetlenül a tél elmúlta után vághatja le. Nyugodtan metssze vissza az ágakat egészen az élő részig.

Erős, tüskés, apró levelű cserje, amely ősszel narancsvörös színben pompázik, és kiválóan alkalmas sövény kialakítására.

A cserjés vadgesztenye (Aesculus parviflora) egyenletesen nő, és nem ágazik el túlságosan, ezért jelentősebb metszése ritkán szükséges.

Mivel az ecetfa egyedi formájáról ismert, elegendő csupán a koronájának kisebb korrigálása, amelyet júniusban végezhet el. 

A bugás hortenzia (hydrangea paniculata) idei vesszőn hoz virágot, és a metszését márciusban végezhetjük.

A bodzák között megkülönböztetünk fekete bodza és fürtös bodza fajt. Bár ez a két bodzafaj nagyon hasonlít egymásra, mégis könnyű őket megkülönböztetni, a metszésük szempontjából azonban nem igazán lényeges a megkülönböztetés.

A kecskerágót (Celastrus) a májustól szeptemberig tartó növekedési fázisban lehet legjobban formázni. A legideálisabb, ha a kúszónövény elszáradt ágait februárban vagy márciusban metszi le.

A tölgylevelű hortenzia (hydrangea quercifolia) idei vesszőn hoz virágot. Ez azt jelenti, hogy a virágok az adott évben újonnan kihajtott ágakon fejlődnek ki.

A kiwi fiatal ágait beültetés után, tavasszal vagy ősszel vágja vissza kb. 40 cm-es hosszúságig. 

A körtefa legfontosabb metszése tél vége felé, január-februárban történik. Csak akkor metsszen, amikor a zordabb tél már elmúlt. 

A díszalmát (Malus) problémamentesen metszheti. Ha a díszalma természetes formája nem felel meg az Ön ízlésének, akkor az év több időszakában is megmetszheti.

A legtöbb közönséges díszfűfélét kora tavasszal a legajánlatosabb visszavágni. 

Mielőtt hozzáfogna a málna (Rubus idaeus) metszéséhez, fontos tudnia, hogy két málnafajtát különböztetünk meg: a nyári és az őszi málnát. A nyári málna, amint azt a neve is mutatja, már nyáron termést hoz, míg az őszi növény.

A ribizli ízletes gyümölcsöt termő cserje, melyet az első évtől kezdve ajánlott metszeni.

Ha azt szeretné, hogy kertjében erőre kapjon a kopasz rododendron, akkor a legjobb, ha télen metszi meg.

Az Ön kertjében szabadon áll a berkenye (Sorbus aucuparia, Sorbus commixta), és szeretné szépre formálni a törzsét?

Ez a cserje szép, természetes formával rendelkezik, ezért nem kell erőteljesebben visszavágni.

A borsófa (Caragana arborescens) igen erős, télálló cserje, amely csaknem mindenhol megél, akár a nagyon száraz homokos talajon is.

A tamariska fajok nyáron vagy tavasszal virágzanak. A nyáron virágzó fajta nyár elejétől egészen késő őszig hozza virágait. 

Ha meg akarja fiatalítani a rózsaloncot, akkor a legjobb, ha január-februárban teszi, amikor már nem fagy. Ha a dísznövény túl nagyra nőtt, vagy netán elöregedett, akkor fiatalító metszést is végezhet rajta.

Három különböző galagonya-fajról lesz most szó: a Crataegus persimilis-ről, amely eredetileg Kínából származik, ahogyan a Crataegus monogyna-ról és a Crataegus laevigata-ról is. Az utóbbi két fajta könnyen metszhető.

Ahhoz, hogy szép, tömött sövénye legyen, a gyertyánt évente kétszer metssze meg, június elején és szeptember első felében.

A kerti hortenzia (hydrangea macrophylla) metszésére a tavasz a legalkalmasabb időszak, amikor a fagyveszély kockázata nullára csökkent. 

A som metszésekor jobban teszi, ha nem egyformán kezeli az összes fajtát. 

A sövényként is ültethető mezei juhar hajlamos arra, hogy jelentősen kiszélesedjen. A terebélyes növény nagy kertben pompásan mutat, de ha kisebb a kertje, akkor azt javasoljuk, hogy rendszeresen metssze a mezei juhart.

Az egrest (Ribes uva-crispa) már az ültetést követő első évtől kezdve lehet metszeni.

A mogyoró formára vágását márciusban végezze el! A márciusi metszés a cserjét tömötté teszi. 

Ez a pompás, magas cserje, a mandzsu arália (Aralia elata) a lehető legkevesebb metszést igényli. 

December 11-17: Ültessük el edényekbe a fagyhatást igénylő alpesi növények magjait, s helyezzük ki őket a szabadba.

Az almafák metszésére legalkalmasabb időszak a tél vége, a január-február, miután elmúlt a tél leghidegebb része. 

Azt javasoljuk, hogy a fekete ribizlit (Ribes nigrum) már az első évtől kezdve metssze. Ültetés után vágja vissza a hajtásokat a talaj fölött az első rügyig.

A táskavirág metszéséről különböző cikkek és tanulmányok láttak napvilágot, tudnunk kell azonban, hogy olyan fajtái is léteznek, amelyek egyáltalán nem igényelnek metszést. 

A közönséges bükk (Fagus sylvatica) levelének széle sima, a közönséges gyertyán(Carpinus betulus) levele azonban fűrészes szélű.

December 4-10: A díszfüvek szárait kössük össze, a tövét fenyőgallyal takarjuk le.

November 27- December 3: Kezdődik a naptár szerinti tél!

November 20-26: A szabadban lévő vízvezetéket most már vízteleníteni kell.

November 13-19: Nyakunkon a tél.

November 6-12: Még mielőtt megfagyna a talaj, szedjünk fel kellő mennyiségű petrezselyemgyökeret.

Október 30- November 5: A beérő birskörtét,- almát szedjük le és raktározzuk el.

Október 23-29: A fű nyírását lassan hagyjuk abba.

Október 16-22: Ez a legjobb időpont a gyümölcsfák ültetésére.

Október 9-15: A fagytűrő és fagyhatást igénylő növényeket hagyjuk a helyükön, minden más zöldségfélét szedjünk fel és tároljuk el.

Október 2-8: A csipkebogyót leszedhetjük, szárát és leveleit eltávolítjuk, kettévágjuk és magját kiszedjük.

Szeptember 25- Október 1: Dongó, méh henyél, nyakunkon a fagyos tél.

Szeptember 18-24: Szeptember a fő betakarítás időszaka.

Szeptember 11-17: Ültethetjük az évelőket.

Szeptember 4- 10: Elérkezett a fokhagymaültetés ideje.

Augusztus 28- Szeptember 9: A megfelelő időpont a sövénymetszésre.

Augusztus 21- 27: Most takaríthatjuk be a zöldségféléket, borsót, babot, sárgarépát, retket, tököt. 

Augusztus 14-20: Érnek a gyümölcsök, a szilva, körte, ringló, őszibarack és az első almák.

Augusztus 7- 13: Betakaríthatjuk a fokhagymát.

Július 24- 30:  Az üvegházban nevelt uborkát, paradicsomot ismét trágyázhatjuk

Július 17-23: A túlérett, leesett gyümölcsöket a földről össze kell szedni és megsemmisíteni.

Július 3- 9: A szamóca szüretelése után, ha meghagyjuk a következő évre a töveket, vágjuk le róla a felesleges indákat. 

Július 31- Augusztus 6: Ültessük állandó helyükre a kétnyári virágpalántákat.

Június 26- Július 2: Július a málna, szeder, ribiszke beérésének ideje.

Június 19-25: Nyári napforduló június 21. Csillagászati nyár.

Június 12-18: Ültessük ki a szabadba a kényes zöldségféléket is.

Június 5-11: Medárd napján (június 8) ha esik akkor 40 napig majd minden nap eső várható.

Május 29- június 4: Június a rózsa hónapja. A virágok királynője pompázik.

Május 22-28: A katicabogár nagy mennyiségben pusztítja a levéltetveket. Vigyázzunk rájuk!

Május 15-21: Madarak, fák napja május 15

Május 8-14. Pongrác, Szervác, Bonifác fagyosszentek.

Május 1-7: A májusi eső aranyat ér

Tételek: 1 - 191 / 191 (1 oldal)