ADWA AD 203 EC mérő

  • 11 950 Ft


ADWA AD 203 EC mérő

Kézi EC mérő, automatikus hőmérséklet kompenzációval cseppálló borítás, könnyen olvasható LCD kijelzővel.

Technikai adatok:

  • Mérési tartomány: 0-19mS/cm
  • Üzemkörnyezet: 0-50°C, Páratartalom maximum 95%
  • Felbontás: 0.01mS/cm
  • Pontosság TDS:  ±2% teljes skálán.
  • Kalibráció: Kézi, kalibráló folyadék segítségével.
  • Áramforrás típusa / várható élettartama: 4 x 1.5V elem / 250 óra
  • Méretek: 173 x 41 x 22mm
  • A doboz tartalmaz 1 kalibráláshoz elegendő folyadékot is.

Az EC és a mérései:

A természetes vizek mindig tartalmaznak oldott anyagokat, gázokat, ionos én nemionos anyagokat. Ezek mennyisége nagyban befolyásolja a víz felhasználhatóságát. A híg vizes oldatok sótartalma arányban áll azok elektromos vezetőképességével (electrical conductivity, EC). Bizonyos megkötések mellett mondhatjuk, hogy minél több az oldott só, vagy ionos vegyület a vízben, annál nagyobb a vezetőképessége. A vezetőképesség függ még a hőmérséklettől is, minél magasabb a hőmérséklet, az ionok annál könnyebben mozdulnak el, tehát annál nagyobb a vezetőképesség. Az általánosan használt vizek vezetőképességét mS/cm-ben (millisiemens/centiméter) adjuk meg. Különösen Amerikában az EC helyett az összes oldott sótartalmat (total dissolved salt, TDS) használják. Ennek mértékegysége a ppm, ami gyakorlatban milligramm oldott só/liter víz. Az alapján, hogy milyen sóra vagy sókeverékre állítják be a mérést, többféle átszámítási skála létezik ppm és mS/cm között, viszont azok egyértelműen megfeleltethetők egymásnak. A mérőműszerek kijelzése átkapcsolható a 2 érték között.
Mindkét skála esetén a mérés elve azonos: ismert felületű és távolságú elektródokat lógatunk a mérendő oldatba, néhány kHz-es váltóáramot kapcsolunk rá és megmérjük a 2 felület közötti ellenállást. Az ellenállás reciproka a vezetés. A legtöbb vezetőképességmérő cella beépítve tartalmaz egy hőmérőt is, ami alapján a hőmérsékletkompenzációt a mérőműszer el is végzi (automatic temperature correction, ATC). Mivel a mérőcella pontos geometriája gyártás során nehezen mérhető, illetve használat során idővel változhat (masszív lerakódás, korrózió, kopás), ezért kalibrálni szokták ismert vezetőképességű oldatokkal. Ezt a gyártás során általában el is végzik. Ha nincs szükség nagy pontosságú mérésre, ez a kalibrálás el is maradhat, de akkor kis fenntartással, tájékoztató jellegűnek kell venni az eredményt.
A mérőcella a legtöbb esetben üveg, vagy műanyag házba rögzített grafit, rozsdamentes acél, vagy platina elektródból áll. Mivel nincs belső elektrolit, ezért szárazon tartható, mechanikailag ellenállóbb, mint a pH-mérő. A mérőcellán a folyadék szabad áramlása biztosított, tisztítására van lehetőség. A több nagyságrendet átfogó mérőfejekben több elektródpár lehet a pontosabb mérés érdekében.

Cimkék: adwa, 203, mérő, mérők, adwa-ad-203-ec, instruments


Kapcsolodó termék(ek)

ADWA Instruments

AD 32 EC Mérő

ADWA  AD-32 EC mérő készülék beépített hömérővel   Cseppálló  EC, TDS és hőmérsékletet mérő. A..

12 450 Ft

ADWA Instruments

ADWA AD 204 EC mérő

Kézi EC mérő, automatikus hőmérséklet kompenzációval cseppálló borítás, könnyen olvasható LCD kijelz..

11 950 Ft

Bluelab

Bluelab EC pen

A legjobb megoldás a vezetőképesség (EC vagy ppm) és hőmérséklet mérésére! A Bluelab EC tollal eg..

36 700 Ft

Legutóbb megtekintett termékek